Moartea Preafericitului Teoctist, reacţii
0Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania, a fost consternat la aflarea veştii morţii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Înaltul ierarh, aflat la
Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania, a fost consternat la aflarea veştii morţii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.
Înaltul ierarh, aflat la mânăstirea Nicula, a declarat că moartea unui patriarh este o imensă pierdere pentru orice biserică.
Bartolomeu Anania îl cunoştea pe Părintele Teoctist de foarte mulţi ani, încă din adolescenţă, când amândoi au slujit la mânăstirea Antim.
Mitropolitul a spus că avea o legătură frăţească şi colegială cu conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, cu care vorbea foarte des la telefon pentru a se consulta în diferite probleme.
'Dumnezeu să-l odihnească şi să-l fericească', a spus mitropolitul.
Patriarhul Teoctist a păstorit cu înţelepciune Biserica Ortodoxă Română în perioada ultimilor ani grei ai comunismului şi a contribuit, prin energia, credinţa şi implicarea lui, la renaşterea spirituală a ortodoxiei româneşti după 1989, afirmă preşedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, în mesajul de condoleanţe transmis la moartea Preafericitului Părinte.
Stolojan spune că a primit cu profundă mâhnire vestea trecerii la cele veşnice a Preafericitului Teoctist şi subliniază că patriarhul a avut 'un rol fundamental în implicarea socială a Bisericii Ortodoxe Române din ultimele două decenii, ca şi în deschiderea ecumenică a ortodoxiei, prilejuind momentul istoric al vizitei papei Ioan Paul al II-lea în România'.
'Dumnezeu să-l odihnească şi să-l primească în Împărăţia Cerurilor', afirmă Stolojan.
Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat că 'plecarea Preafericitului Teoctist lasă un gol imens în Academia Română'.
'Preafericitul Teoctist era membru de onoare al Academiei şi plecarea lui dintre noi reprezintă o pierdere de neînlocuit. Era un om înţelept, blând, care, atunci când venea în Academie, crea o atmosferă de calm şi blândeţe, care făcea să-i fie ascultat cuvântul cu mult respect. Să-i fie ţărâna uşoară', a spus preşedintele Academiei Române.
Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae, este răvăşit de vestea morţii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist.
'E o veste care m-a copleşit şi îmi este tare greu să vorbesc acum. Vă rog să mă iertaţi! Să-l odihnească Dumnezeu în pace!'.
Clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Timiş au început să bată luni după-amiază după aflarea veştii morţii Prea Fericitului Teoctist.
Episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sighetenul, afirmă că prin decesul Patriarhului Teoctist ortodoxia română suferă o pierdere imensă.
Patriarhul Teoctist a avut un mare respect pentru Maramureş şi oamenii acestor locuri, a spus ierarhul.
'Patriarhul Teoctist a vizitat de cinci ori Maramureşul, dar şi Satu Mare, iar ultima dată s-a întâmplat în toamna anului 2003, când alături de Sanctitatea Sa Petros al Alexandriei şi a toată Africa s-a întâlnit cu credincioşii din sate şi oraşe, a vizitat mănăstiri şi s-a bucurat de căldura primirii făcute', a declarat episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sighetenul.
Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a afirmat că Preafericitul Teoctist a fost o personalitate importantă a poporului român, un mare slujitor al credinţei neamului şi un mare om de cultură.
'Am avut cinstea să-l cunosc şi am simţit în domnia sa întrupate toate aceste calităţi de credincios, de patriot român şi de om de cultură. Dumnezeu să-l odihnească', a afirmat Bolcaş.
Vicepreşedintele PRM a subliniat că Patriarhul Teoctist a fost nu doar o personalitate importată a poporului român, ci şi a întregii lumi actuale.
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, afirmă că trecerea la cele veşnice a Patriarhului Teoctist survine într-un moment neaşteptat, când Biserica Ortodoxă Română îşi definea identitatea proprie în cadrul unei Europe Unite.
'Prea Fericitul Teoctist era vârstnic, dar tânăr la suflet, aşa cum îl cunoşteam cu toţii, şi în acest fel a reuşit să aducă o înrâurire nouă Bisericii noastre strămoşeşti, pe care a păstorit-o, să o repună în drepturile ei depline, să-i redea demnitatea şi să o facă să se manifeste în toată splendoarea şi plenitudinea în toate, atât în plan spiritual, cât şi social-educativ, ca instituţie misionară şi caritabilă. Trecerea sa la cele veşnice marchează, pentru moment, clipe grele pentru Biserică, el fiind cel care a menţinut echilbrul cu demnitate şi cumpătare într-o perioadă extrem de grea, marcată de vicisitudini şi de mari lipsuri şi ameninţări', a declarat ÎPS Teodosie.
Academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi membru al Consiliului Eparhial al Mitropoliei Basarabiei, deplânge trecerea la cele veşnice a Patriarhului Teoctist.
'Prea Fericitul Teoctist a fost un slujitor fidel al Bisericii româneşti, pe care o considera, ca şi Eminescu, maică spirituală a poporului român şi, totodată, un exponent al culturii noastre naţionale. A promovat unitatea credinţei şi limbii române în întreg spaţiul românesc, dovadă fiind şi actul reactivării în 1994 a Mitropoliei Autonome a Basarabiei', a declarat academicianul Mihai Cimpoi.
Patriarhul Teoctist a fost un sfătuitor şi un prieten al intelectualităţii din Basarabia, cu care a dialogat şi pe care a susţinut-o ca un adevărat părinte spiritual.
'Basarabia întreagă este întristată de această dispariţie, mai ales că în acest an urma să viziteze Chişinăul şi să binecuvânteze românii de dincolo de Prut', a afirmat academicianul Cimpoi.
Potrivit sursei citate, Prea Fericitul Teoctist rămâne în memoria basarabenilor o figură luminoasă care va îndruma în continuare cugetul întregului neam românesc.
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, consideră că prin moartea Preafericitului Patriarh Teoctist România a pierdut un adevărat conducător şi lider spiritual al ortodoxiei.
'L-am cunoscut bine pe Preafericitul Teoctist şi pot să spun că am pierdut un mare om şi un adevărat lider spiritual al Ortodoxiei române. În toţi aceşti ani din urmă, în care reperele morale ne-au fost puţine, Biserica Ortodoxă Română, condusă de Patriarhul Teoctist a continuat să ne sădească în suflet credinţa în Dumnezeu, credinţa în noi înşine. A fost călăuza încrederii noastre în viitor. Dumnezeu să-l odihnească în pace', a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.
Preşedintele Traian Băsescu este alături de creştinii ortodocşi din România care deplâng în aceste momente trecerea la cele veşnice a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Teoctist.
'Preşedintele Traian Băsescu este alături de creştinii ortodocşi din România care au avut mereu în Prea Fericirea Sa un părinte a cărui simplitate şi căldură umană l-au însoţit pe cea mai înaltă treaptă a demnităţii ierarhice la care a fost chemat. Dumnezeu să-l odihnească!', se arată în mesajul dat publicităţii de Biroul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, şeful statului a aflat cu adâncă tristeţe vestea morţii Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, care a călăuzit BOR vreme de peste 20 de ani.
'Cu echilibru şi înţelepciune părintească, Prea Fericirea Sa a străbătut grelele încercări ale istoriei recente a Bisericii, luând mereu asupra sa grijile, durerea şi fragilitatea umană pe care un regim opresiv le-a provocat. Întâlnirea cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, de care l-a legat o profundă afecţiune spirituală, va rămâne un moment plin de speranţă în istoria universală a creştinismului. Prima vizită a unui papă într-o ţară majoritar ortodoxă, precum şi eforturile Bisericii Ortodoxe Române de a răspunde provocărilor unui nou ciclu istoric deschis după Revoluţia din 1989, vor fi legate mereu de numele său', se mai spune în mesajul preşedintelui Traian Băsescu.