Gripa porcină, oprită de guturai!
0Inflamarea mucoasei nazale şi tratamentul medical care însoţesc orice gripă obişnuită ne pot feri de virusul A/H1N1! Ca atare, banalul guturai reduce răspândirea gripei de tip nou.
Mai mulţi medici specialişti în boli infecţioase, care activează separat unul de altul, au observat că, începând din septembrie, incidenţa gripei noi în Europa a scăzut sau s-a menţinut constantă, în ciuda predicţiilor care anunţau o răspândire exponenţială a bolii, relatează „New Scientist".
Cercetătorul australian Ian Mackay a fost primul virusolog care a prezentat un studiu despre acest fenomen. El şi-a expus teoria la Universitatea Queensland încă din martie 2009, când a dovedit că persoanele afectate deja de un rinovirus nu mai pot contacta şi un al doilea virus.
Studiile confirmă fenomenul
Francezul Jean-Sebastien Casalegno, de la Universitatea din Lyon, spune că poate dovedi statistic faptul că unele rinovirusuri blochează gripa porcină printr-un proces cunoscut sub numele de „interferenţă virală".
Casalegno, care este cercetător la Centrul Francez de Virusologie, îşi argumentează afirmaţia precizând că incidenţa gripei noi a tot crescut în Franţa, dar numai până la începutul lunii septembrie, când populaţia a fost afectată de un banal guturai.
În Franţa, numărul celor afectaţi de A/H1N1 a scăzut până la un raport de 160 de îmbolnăviri la 100.000 de persoane, menţinându-se la acest nivel până la sfârşitul lunii octombrie. În noiembrie s-a înregistrat o nouă creştere, dar fără cazuri de deces, ceea ce arată că „virulenţa" gripei noi s-a diminuat imediat după ce „s-a întâlnit" cu un rinovirus obişnuit.
Şi Mia Britting, de la Institutul pentru Boli infecţioase şi Control din Suedia, a remarcat o creştere a numărului de rinite simultan cu o reducere a incidenţei contaminărilor cu virusul A/H1N1.
Am câştigat timp
Mulţi cercetători estimau că după începerea noului an de învăţământ cazurile de gripă nouă vor fi covârşitor de multe. Unii chiar şi-au exprimat temerea că omenirea nu va avea timp să creeze un vaccin specific şi că milioane de oameni vor muri înainte ca acesta să fie autorizat. Din fericire, guturaiul de toamnă le-a stricat socotelile.
Acum, după ce sezonul răcelilor şi guturaiurilor a trecut, iar rinovirusurile sunt din ce în ce mai rare, cazurile de gripă nouă au început să se multiplice din nou. Dar pericolul nu mai este la fel de mare, pentru că omenirea a câştigat timpul necesar pentru a crea un remediu.
Exact în aceste zile, în mai multe laboratoare din lume se obţin aprobările pentru vaccinuri şi, în scurtă vreme, medicii vor avea cu ce să lupte împotriva virusului A/H1N1!
Testare în numai trei ore
În plus, firma franceză bioMérieux a anunţat că a reuşit să pună la punct şi un nou tip de test care identifică gripa de tip A în mai puţin de trei ore, informează „Le Figaro".
Metoda presupune folosirea unor „amorse" care se agaţă numai de ARN-ul gripei de tip nou şi apoi se multiplică sub influenţa unei enzime numită polimerază. Amorsele conţin molecule fluorescente şi când eprubeta de analiză este luminată se poate vedea cu ochiul liber care este proporţia de virus A/H1N1 prezent în soluţie.
Simptome în procente
Un studiu clinic efectuat pe primii 642 de americani care au contactat gripa porcină relevă că:
-cel mai frecvent simptom este FEBRA, semnalată la 94% dintre bolnavi
-pe locul doi este TUSEA, întâlnită în 92% din cazuri;
-DURERILE DE GÂT le au doar 66% dintre cei afectaţi;
-VOMA şi DIAREEA apar numai în cazuri grave, la cel mult 25% dintre bolnavi.