Febra potestelor studențești față de „genocidul din Fâșia Gaza” cuprinde și România. Semnalul, dat de studenții clujeni

0
Publicat:

Studenți de la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca protestează, după modelul colegilor din SUA, față de „genocidul în desfăşurare din Fâşia Gaza”. Ei au ocupat curtea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială pe o perioadă nelimitată.

Studenții clujeni protestează după modelul colegilor de la Columbia University. FOTO: Captura video
Studenții clujeni protestează după modelul colegilor de la Columbia University. FOTO: Captura video

Mari universități din SUA au fost cuprinse, zilele trecute, de un val de proteste din partea studenților în legătură cu „genocidul din Fâșia Gaza”.

În unele din acestea, precum Universitatea Columbia, studenții și-au instalat tabere și refuză să le părăsească.

Proteste de acest fel au fost organizate și în România, mai precis la Cluj-Napoca. Studenți de la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au ocupat, vineri după-amiază, curtea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială pe o perioadă nelimitată şi au amplasat o tabără.

Ei au o listă de șapte revendicări adresate conducerii universităţilor în legătură cu situația din Fâșia Gaza.

„În după-amiaza zilei de 24 mai, un grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), reuniţi sub numele de Studenţi clujeni pentru Palestina/ Cluj Students for Palestine, au ocupat curtea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială şi au organizat o tabără pentru o perioadă nelimitată în solidaritate cu poporul palestinian. Studenţii solicită celor două universităţi, şi nu numai, responsabilitate instituţională şi dezinvestire imediată faţă de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfăşurare în Fâşia Gaza”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizaţie.

Reacția rectorului UBB

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a susținut că va analiza cu atenție solicitările studenților, pe care însă nu le-a primit.

„UBB este o instituție academică, care nu face politică. Dar membrii comunității noastre, deci inclusiv studenții noștri (sau mai larg din UUC), evident că pot și adesea au, ca persoane individuale, diverse poziții politice sau cu implicații politice. Atât timp cât aceasta nu interferează cu actul academic și nu duce la susținerea unor forțe politice în spațiul UBB nu-i putem opri”, a precizat Daniel David.

Rectorul i-a invitat pe reprezentanții protestatarilor la o discuție.

„Aștept să primesc solicitările lor, încă nu le am, le vom analiza cu atenție și responsabilitate în weekend și luni dimineața, iar cel tărziu luni la ora 13.00 (sau mai repede, dacă le primesc și reușesc să mă documentez) îi voi invita pe reprezentanții lor la o discuție la Rectoratul UBB”, a transmis rectorul UBB, Daniel David, la cererea Cluj24

Răspuns la „lipsa de inițiativă a universităților”

În comunicatul transmis presei, studenții susțin că  acţiunea vine ca răspuns la „lipsa de iniţiativă” până în prezent din partea universităţilor de a lua orice măsuri instituţionale la îndemână „pentru a se poziţiona de partea justiţiei şi de a contribui la prevenirea comiterii crimei de genocid în Fâşia Gaza”, în conformitate cu măsurile provizorii indicate de Curtea Internaţională pentru Justiţie (CIJ) din 26 ianuarie 2024.

Toate statele şi instituţiile publice trebuie să se supună obligaţiilor lor legale şi să ia toate măsurile la îndemână în mod unilateral sau colectiv în vederea asigurării imediate şi definitive că Israelul respectă decizia Curţii şi implementează pe deplin şi fără amânare măsurile provizorii impuse de aceasta, arată protestatarii.

Studenţii doresc, de asemenea, să îşi arate solidaritatea cu poporul palestinian pentru siguranţa şi dreptul de a trăi.

Ei susțin că în cele peste şapte luni de atacuri şi bombardamente israeliene asupra populaţiei palestiniene, nicio universitate nu a mai rămas în picioare în Fâşia Gaza, iar distrugerea şi pierderea de vieţi umane continuă şi în prezent. Numărul morţilor continuă să crească, cu aproximativ 35.000 de palestinieni raportaţi ca fiind ucişi, la care se adaugă nenumăratele victime de sub dărâmături.

„Ocupăm Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială pentru că nu putem rămâne impasibili în faţa acestei situaţii şi, din poziţia noastră de studenţi, transmitem clar şi răspicat că nu vom continua să permitem universităţilor din care facem parte să nu ia măsuri şi astfel să continue să fie complice la genocid”, au arătat protestatarii.

Revendicările studenților

Studenţii clujeni au o listă de şapte revendicări adresate conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, redate integral mai jos:

1. Demilitarizarea universităţilor. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu industria militară. Solicităm încetarea oricărei colaborări dintre UTCN şi compania de armament Lockheed Martin, care contribuie la genocidul în desfăşurare din Fâşia Gaza. În conformitate cu hotărârile preliminare emise de către Curtea Internaţională de Justiţie de investigare a unei plauzibile crime de genocid, considerăm că orice colaborare dintre o universitate şi o companie producătoare de armament este o încălcare a legislaţiei internaţionale şi este incompatibilă cu valorile şi misiunea pe care mediul academic şi le însuşeşte şi le promovează. Revendicăm universitatea drept un spaţiu destinat cunoaşterii, şi nu militarizării.

2. Boicotul genocidului şi al ocupării ilegale. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu companii şi instituţii implicate în afaceri cu complexul militar israelian sau companii/instituţii care contribuie la susţinerea ocupărilor ilegale din Cisiordania şi Ierusalim. Solicităm: a. sistarea parteneriatelor de practică şi sponsorizări dintre UTCN şi Siemens, respectiv UBB şi Siemens, companie implicată în proiectul EuroAsia Interconnector şi investitor în aşezările ilegale din Palestina ocupată. b. încetarea colaborării, pornind de la sponsorizarea a trei programe de studii în cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, dintre UBB şi NTT Data, care lucrează cu armata israeliană; c. anularea parteneriatului dintre UTCN şi Alstom SA şi a acordurilor de practică dintre Facultatea de Litere din cadrul UBB şi Alstom SA, companie implicată în proiecte de expansiune a ocupărilor israeliene ilegale din Ierusalimul de Est; d. boicotul academic. Cerem întreruperea parteneriatelor cu universităţile din Israel, parte integrantă a complexului militar israelian, cu rol în susţinerea ocupării ilegale a teritoriilor palestiniene şi în violarea drepturilor omului. UBB colaborează cu universităţile israeliene prin proiecte Erasmus şi prin parteneriate interuniversitare, iar Guvernul României a semnat în 2020 un acord bilateral de cooperare cu Guvernul statului Israel privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, tineretului şi sporturilor.

3. Transparenţă faţă de studenţi şi cetăţeni. Cerem ca universităţile să facă publice într-un mod transparent toate legăturile cu companii sau instituţii implicate în zone de conflict. Cerem ca universităţile să dezvolte un sistem de audit intern, în care să fie implicaţi şi studenţii, pentru a evalua colaborările cu entităţi care operează în zone de conflict şi care ar putea fi parte directă sau indirectă la crime de război sau crime împotriva umanităţii.

4. Solidaritate cu studenţii palestinieni. Cerem ca UBB şi UTCN, dar şi universităţile, în general, să pună la dispoziţie locuri dedicate pentru studenţii palestinieni refugiaţi în România ca urmare a genocidului din Fâşia Gaza. Suntem solidari cu toţi profesorii şi studenţii palestinieni, victime ale ocupaţiei israeliene, cărora le este refuzat dreptul la educaţie. Cerem universităţilor să acţioneze în conformitate cu angajamentul lor pentru sprijinirea mediului academic internaţional şi susţinerea şi promovarea libertăţii academice şi să sprijine studenţii şi cadrele didactice refugiaţi în urma genocidului din Fâşia Gaza.

5. Sancţionarea rasismului şi islamofobiei în universitate. Cerem ca UBB şi UTCN şi, în general, universităţile să includă sancţionarea şi combaterea islamofobiei în politicile lor interne privitoare la combaterea discriminării. Cerem sancţionarea cadrelor universitare care au emis declaraţii rasiste faţă de populaţia din Fâşia Gaza sau arabă, în general.

6. Sistarea fondurilor europene de cercetare pentru proiecte care încalcă legislaţia internaţională. Solicităm universităţilor şi cadrelor didactice să se alăture apelului iniţiat de 500 de universitari europeni care au înaintat un apel către UE să înceteze finanţarea proiectelor de cercetare «care pot, direct sau indirect, să încalce dreptul internaţional şi drepturile omului», în special în ceea ce priveşte finanţarea substanţială pentru cercetare pe care UE o oferă instituţiilor din Israel.

7. Solidaritate cu studenţii care au fost reprimaţi de universităţile europene. Cerem UBB şi UTCN şi, în general, universităţilor să chestioneze universităţile partenere care au reprimat violent protestele studenţilor (ex. Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Viena, Leipzig şi Berlin) şi să întreprindă o anchetă internă,cu participarea şi a reprezentanţilor studenţilor, în legătură cu modul în care a fost restricţionat dreptul la liberă exprimare şi manifestare a studenţilor din aceste universităţi. Rezultatele acestei anchete vor fi apoi prezentate studenţilor, care vor decide dacă colaborarile cu aceste universităţi vor continua.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite