Energia valurilor, o sursă inepuizabilă la dispoziţia omenirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scoţienii şi englezii finanţează proiecte de anvergură, prin care să exporte energia produsă de valurile marine. Epuizarea rapidă a rezervelor de combustibili fosili i-a făcut pe

Scoţienii şi englezii finanţează proiecte de anvergură, prin care să exporte energia produsă de valurile marine.

Epuizarea rapidă a rezervelor de combustibili fosili i-a făcut pe cercetători să se gândească la noi surse de energie. Cum oceanele şi mările au fost întotdeauna apropiate omului şi ocupă 71% din suprafaţa Pământului, inginerii şi specialiştii în resurse de energie alternativă au construit dispozitive speciale care să capteze energia valurilor. Locuitorii care stau lângă apele marine vor fi cei mai norocoşi în cazul în care omenirea va ajunge la limita resurselor din prezent.

Primii care au început să folosească energia valurilor au fost europenii. Ţări precum Portugalia, Scoţia şi Marea Britanie au programe speciale prin care valurile mărilor care le înconjoară ţărmurile să fie folosite pentru producerea energiei.

Fiecare dintre guvernele statelor mai sus amintite au alocat sume importante pentru construirea de electrocentrale în apropierea marilor oraşe. Oficialii portughezi au anunţat recent că până în 2009 vor instala 28 centrale de captare a energiei valurilor care să genereze 72,5 MW. În prezent, în localitatea Povoa de Varzim au fost puse în funcţiune trei astfel de instalaţii, care generează în total 2,25 MW.

La sfârşitul lunii februarie, guvernul scoţian anunţa finanţarea unei ferme de energie marină, în valoare de patru milioane de lire sterline. Aceasta va fi cea mai mare din lume, cu o capacitate de 3 MW, iar în anul 2010 va genera până la 10% din energia electrică necesară ţării. Scoţienii au anunţat şi schimbări majore în legislaţia privind energia regenerabilă, aceasta pentru a facilita investiţii semnificative în sursele de energie marină.

O zecime din energie, generată de valuri

"Schimbările pe care le anunţăm vor dezlănţui puterea marină scoţiană. Zeci de milioane de lire vor fi disponibile pentru susţinerea planului, cu posibilitatea ca alte sute de milioane să fie investite în proiecte noi", a spus Jim Mather, ministrul energiei. Scopul Scoţiei e generarea de până la 10 la sută din electricitatea utilizată cu ajutorul energiei valurilor. "Aceasta echivalează cu înlocuirea completă a unor centrale electrice ce funcţionează în prezent pe combustibili fosili," a continuat oficialul scoţian.

Resurse energetice marine abundente

Scoţia are acces la una din cele mai bogate resurse energetice marine din lume. În anul 2001, raportul "Resursele regenerabile ale Scoţiei" arăta că această ţară poate genera o capacitate de până la 21,5 GW cu ajutorul energiei valurilor şi mareelor. Conform raportului "Folosirea potenţialul energetic marin al Scoţiei", efectuat de Grupul pentru Energie Marină în 2004, până în anul 2020 se pot instala capacităţi de 1300 MW în apele scoţiene, adăugând 100 MW în fiecare an.

7.000 de slujbe noi

Noua industrie ar revitaliza economia scoţiană, mai ales în zonele rurale, şi ar crea 7.000 de slujbe noi în diversele domenii implicate.

"Un grup de experţi din domeniul industrial ne-au arătat că există posibilitatea instalării a mai mult de un gigawatt de capacitate electrică generată de valuri şi maree. Asta înseamnă aproximativ o zecime din totalul electricităţii produse de noi", a mai spus Jim Mather. Acesta a adăugat că proiectele nu numai că măresc abilitatea scoţienilor de a produce energie regenerabilă, ci creează şi noi locuri de muncă în domeniul fabricării, instalării, întreţinerii şi exportului acestor tehnologii. Mather consideră că exporturile pot ajunge la o scară mondială.

"Am văzut deja cum tehnologia scoţiană e folosită în Portugalia într-un proiect asemănător. Dacă putem deveni fruntaşi în domeniul energiei marine, potenţialul global al companiilor noastre e gigantic", a arătat ministrul energiei.

Certificate pentru energie regenerabilă

După cum scriu cotidienele scoţiene, proiectul se confruntă şi cu unele dificultăţi. Din punct de vedere economic, energia marină nu e competitivă, iar fondurile de pornire sunt practic nule. Guvernul adoptă nişte reglementări prin care doreşte să schimbe toate aceste dezavantaje.

Astfel, ordinul guvernamental "Renewables Obligation" cere distribuitorilor de energie să-şi alimenteze clienţii într-o anumită proporţie cu electricitate provenită din surse regenerabile. Producătorii de energie regenerabilă primesc vouchere, denumite "Renewables Obligation Certificates", pentru fiecare MWh de electricitate produsă, iar acestea sunt vândute distribuitorilor pentru a atinge procentajul impus de guvern.

Distribuitorii pot demonstra că acoperă raportul cerut prin prezentarea voucherelor.
Executivul a anunţat că va adăuga amendamentele necesare actului normativ, pentru a ajuta companiile care produc şi furnizează energie electrică cu ajutorul mării. Ţinta Executivului scoţian e să ridice procentul de energie regenerabilă până la 18% în anul 2010 şi până la 40 la sută în 2020.

"Wave Hub", făcut de americani pentru englezi

După scoţieni, nici englezii nu se lasă mai prejos şi anunţă începerea proiectului "Wave Hub" în nordul localităţii Cornwall. Iniţial, dispozitivele pentru captarea energiei valurilor vor genera 20 MW, dar apoi vor ajunge la 40 MW.

Până acum, câteva zeci de întreprinzători locali englezi s-au arătat interesaţi de conectarea la "Wave Hub". Pentru acest proiect de exploatare a energiei oceanice au fost desemnate trei companii, care vor primi fonduri de 15 milioane de lire sterline. Astfel, companiile Ocean Power Technologies Inc. (OPT), Fred Olsen&Co. şi Wind Prospect Ltd vor construi o "fermă" de energie marină, bazată pe sistemul OPT PowerBuoy, proiectul fiind finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională din vestul Angliei.

Electricitate transmisă prin cabluri subacvatice

Companiile vor construi prima "fermă" de producere a energiei marine, situată pe fundul mării, la o distanţă de 15 kilometri de plajele comitatului Cornwall. Electricitatea astfel produsă va fi transmisă în reţeaua naţională printr-un cablu subacvatic. Englezii spun că prima fază a proiectului este una destinată testării şi demonstrării viabilităţii unor astfel de tehnologii. Uzina electrică OPT va avea o capacitate de 5 MW şi va conţine 30 de sisteme PowerBuoy de 150 şi 250 de kW.

Ce este PowerBuoy

Tehnologia PowerBuoy constă dintr-un convertizor de energie oceanică, imersat la o adâncime de mai mult de un metru. Înăuntrul său, un piston e pus în funcţiune de mişcarea ascendentă şi descendentă a valurilor. Această mişcare alimentează un generator situat pe fundul mării, care trimite apoi electricitatea la mal. Unele balize PowerBuoy vor avea stâlpi care să indice prezenţa lor la suprafaţă prin lumini de navigaţie şi reflectarea undelor radar. Ele nu afectează viaţa marină şi nu produc electrocutări sau câmpuri electromagnetice puternice datorită izolării foarte bune a cablurilor de transmisie.

>> Proiectul <> poate însemna o demonstraţie a ceea ce înseamnă energia valurilor pentru întreaga lume
Colin Palmer
manager Ocean Prospect

Noi slujbe şi surse de venit

Estimările arată că proiectul "Wave Hub" va genera 100 locuri de muncă încă de la început şi va acţiona ca un catalizator pentru noua industrie ce se va dezvolta din el. Astfel, până în 2010 aceasta poate însemna până la 450 de slujbe noi şi profituri de 15 milioane de lire sterline anual. Iar până în 2020 e posibil să se creeze 700 de locuri de muncă şi să se obţină profituri de 27 milioane de lire pe an.

"<> ne oferă o excelentă resursă: cea a energiei valurilor şi acces la bine cunoscutele acreditive de producţie, forţă de muncă şi susţinere publică din partea autorităţilor din Cornwall", a declarat Mark Draper, manager al companiei americane OPT.

Directorul companiei Ocean Prospect, Colin Palmer, a declarat că proiectul "Wave Hub" va facilita economic orice acţiuni viitoare de acest gen. "Fără acest proiect, ar trebui să aşteptăm un timp îndelungat până ce condiţiile de piaţă vor deveni potrivite pentru un proiect solitar şi de mare anvergură. <> poate însemna o demonstraţie a ceea ce înseamnă energia valurilor pentru întreaga lume", a arătat Colin Palmer.

Experiment cu energia marină

Prima fermă energetică marină a fost creată lângă oraşul american San-Clement, la mijlocul anilor '70, de un grup de oceanografi, ingineri marini şi scafandri, susţinuţi de flota marină americană. Ferma era construită la adâncimea de 12 metri în Oceanul Pacific şi a fost socotită doar un experiment. Aici se creşteau alge californiene brune. Directorul proiectului, Howard Wilcoks, declara că ,,până la 50% din energia acestor alge va fi transformată în combustibili".

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite