Elevii agresivi, trimiși cu părinții la psiholog. Ce spun experții

0
Publicat:

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că minorul agresor şi părinţii săi vor fi obligaţi să participe la programe speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.

Numărul cazurilor de violență în școli este din ce în ce mai mare
Numărul cazurilor de violență în școli este din ce în ce mai mare

Copiii sub 14 ani, care agresează alți minori și care nu pot răspunde penal, vor fi obligați să meargă la ședințe de consiliere psihologică împreună cu părinții lor. Cel puțin așa prevede un proiect de lege care așteaptă să fie promulgat de președinte.

Iniţiativa vizează instituirea obligaţiei minorului agresor şi a familiei sale de a participa la programe speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private, iar în lipsa acordului părinţilor, măsura să poată fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente, în sarcina minorului agresor.

Potrivit proiectului, „părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private“.

Totodată, copilul va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, dacă instanţa judecătorească nu dispune altfel.

În lipsa acordului părinţilor, măsura poate fi dispusă de către instanţa judecătorească, mai prevede actul normativ.

Introducerea unei astfel de politici ar putea avea numeroase beneficii pentru minorii agresori, părinții acestora și societate în ansamblu, este de părere consilierul și coach-ul certificat pe Dezvoltare Emoțională Mirela Husaru.

Specialistul în dezvoltare personală susține că ședințele de consiliere ar contribui la tratarea cauzei, prin identificarea și tratarea cauzelor subiacente ale comportamentului agresiv al minorilor, iar acest lucru ar putea ajuta la prevenirea recidivei și ar oferi posibilitatea de a dezvolta abilități și strategii pozitive de gestionare a conflictelor. De asemenea, l-ar ajuta pe minor să „înțeleagă impactul pe care îl are comportamentul lui asupra celorlalți“, arată experta.

La rândul ei, psiholoaga Keren Rosner explică faptul că protocolul va fi gândit și adaptat pentru fiecare copil, iar schimbările în comportament vor fi vizibile. De asemenea, specialista consideră că „se pot remedia relațiile dintre membrii familiei“ prin aceste ore de consiliere la care vor fi obligați să ia parte, iar unele persoane „ar putea fi plăcut surprinse să descopere utilitatea consilierii și să conștientizeze problemele din familie și pe cele ale copilului“. „Obligativitatea parcurgerii acestei etape va ajuta familiile să se cunoască mai bine și să conștientizeze cum le poate influența tot ceea ce se întâmplă acasă“, precizează aceasta.

Cazuri șocante de violență școlară

Numărul cazurilor de violență în școli sau în apropierea acestora a explodat în ultimii ani.

Nu mai departe de săptămâna trecută, un elev de 14 ani, de la Școala „Avram Iancu“ din București, a fost înjunghiat de un coleg de clasă. Elevul agresor nu era un copil-problemă, potrivit cadrului didactic care a sesizat și Poliția.

Unele dintre cazurile de violență în rândul elevilor sunt șocante - Foto Shutterstock
Unele dintre cazurile de violență în rândul elevilor sunt șocante - Foto Shutterstock

Un alt caz care a șocat opinia publică este cel de la Bacău, unde, la începutul anului, un elev de liceu a fost bătut de un coleg şi băgat cu capul în vasul de toaletă. Colegii au filmat totul, iar imaginile au ajuns pe internet, postate de bunicul unuia dintre elevi, și au fost distribuite imediat de sute de ori pe rețelele de socializare.

Alți doi elevi de 13 ani de la o școală din Prahova fac obiectul unei anchete penale, după ce, în aprilie, ar fi hărțuit sexual o profesoară, iar filmarea a apărut în mediul online.

Iar în urmă cu o săptămână, doi elevi din clasa a V-a, dintr-o școală din Carei, au început să se certe cu un coleg de clasă, în timpul orei, după care l-au pus jos și au început să-l sugrume. Profesoara de română, care a încercat să intervină, a fost lovită puternic în piept.

Organizația Salvați Copiii avertizează că 1 din 2 elevi este amenințat, umilit sau agresat fizic, iar 4 din 5 elevi sunt martori ai situațiilor de bullying în școală.

Numai în ultimul an, inspectoratele școlare au raportat 10.000 de cazuri de violență fizică sau verbală, potrivit datelor Ministerului Educației.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite