Minorul agresor și părinții acestuia, obligați să participe la programe speciale de consiliere psihologică

0
Publicat:

Deputații au adoptat, marți, un proiect de lege care prevede că minorul agresat și părinții acestuia vor fi obligați să participe la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.

Camera Deputaților este for decizional FOTO: CDEP
Camera Deputaților este for decizional FOTO: CDEP

Proiectul de lege a fost adoptat cu 228 de voturi „pentru ” și 36 de abțineri. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Potrivit Agerpres, inițiativa legislativă modifică și completează art.84 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi art. 121 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

Proiectul de lege vizează instituirea obligaţiei minorului agresor şi a familiei sale de a participa la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private. În lipsa acordului părinţilor măsura să poată fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente, în sarcina minorului agresor.

Inițiativa prevede că „părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private".

Minorul agresor va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, dacă instanţa judecătorească nu dispune altfel. Proiectul prevede că în lipsa acordului părinţilor, măsura poate fi dispusă de către instanţa judecătorească.

Sursa citată arată că proiectul prevede şi modificarea art. 121 din Codul penal în acest sens. "Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa să poată impune minorului să participe, singur sau, după caz, împreună cu părinţii sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private", stipulează textul adoptat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite