DSP Prahova: Nu poate fi stabilită legătura de cauzalitate între vaccinare şi cauza decesului celor doi soţi care au făcut o formă severă de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DSP Prahova anunţă finalizarea cercetărilor privind decesul a doi soţi vaccinaţi care au decedat
DSP Prahova anunţă finalizarea cercetărilor privind decesul a doi soţi vaccinaţi care au decedat

Direcţia de Sănătate Publică Prahova anunţă că verificările făcute în cazul celor doi soţi care au murit după ce au făcut o formă severă de COVID-19 la scurt timp de la administrarea primei doze de vaccin arată că nu există legătură între administrarea serului şi deces.

Oficialii DSP transmit că cei doi nu prezentau simptome la momentul vaccinării, primele semne ale bolii apărând la două zile de la inoculare.

DSP Prahova a constatat, în urma verificărilor, că cei doi soţi din comuna Filipeştii de Pădure, satul Minier - o femeie de 66 de ani şi un bărbat de 71 de ani - au fost în 3 martie la un centru de vaccinare amenajat la Spitalul Municipal Câmpina, iar la punctul de triaj "nu au fost identificate contraidicaţii ale vaccinării de către personalul medical şi nu au fost înregistrate efecte secundare în timpul supravegherii postvaccinare".

În ancheta epidemiologică se arată că primele simptome ale bolii au apărut la două zile de la vaccinare, în 5 martie. 

Trei zile mai târziu, cei doi au solicitat intervenţia ambulanţei la domiciliu, acuzând ameţeli şi o stare generală modificată, ei fiind duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti. Ambii au fost diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2, pneumopatie acută, fiind internaţi şi ajungând în secţia ATI, cu o "formă severă a bolii".

"În urma analizării documentelor existente la nivelul centrului de vaccinare, a unităţii sanitare în care au fost internaţi cei doi soţi care au decedat, precum şi anchetelor epidemioloice ale acestora, nu poate fi stabilită legătura de cauzalitate între vaccinare şi cauza decesului. (...) Având în vedere că un caz este considerat infecţios cu două zile înaintea debutului şi încă 14 zile după debut, considerăm că la data vaccinării erau deja în perioada de incubaţie a bolii COVID-19, vaccinarea neinfluenţând cursul bolii la cei infectaţi, aşa cum s-a mai discutat în spaţiul public", transmite Direcţia de Sănătate Publică Prahova, într-un comunicat dat publicităţii marţi seară.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri