Două firme româneşti se bat pe piaţa vopselelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Kober şi Daniel Guzu şi-au pus numele pe două afaceri de succes Topul primilor competitori pe segmentul de vopsele din ţara noastră este dominat de firmele româneşti Kober şi

Aurel Kober şi Daniel Guzu şi-au pus numele pe două afaceri de succes

Topul primilor competitori pe segmentul de vopsele din ţara noastră este dominat de firmele româneşti Kober şi Fabryo. Ambele au fost puse pe picioare şi ajutate să crească de doi oameni de afaceri români care au pornit la drum doar cu pasiunea pentru anteprenoriat.

Aurel Kober a înfiinţat compania care îi poartă numele în 1991, la Piatra Neamţ, în timp ce Daniel Guzu, proprietarul Fabryo (fosta Guzu Chim), a intrat în afaceri în 1994, împreună cu un coleg, la terminarea facultăţii.

Kober SRL a fost de altfel prima firmă cu capital privat din industria lacurilor şi vopselelor, în 1993 câd a fost pusă în funcţiune prima fabrică particulară de răşină din România, cu o capacitate de 4.500 de tone pe an. Acesta a fost momentul în care au fost fabricate primele loturi de răşină alchidică, materie primă de bază pentru fabricarea vopselei. "Momentul de cotitură în evoluţia businessului a fost această investiţie, care a deschis practic piaţa. Am avut prima ofertă de produse şi servicii, vopsea de înaltă calitate şi prima reţea de distribuţie. Trebuie ştiut că, în anii '90-'98, pe piaţa locală lipsea vopseaua ambalată la cutii de până la 4 litri, noi fiind primii care am introdus pe piaţă aceste produse", îşi aminteşte fondatorul Kober.

Guzu a început cu producţia de antigel

1994, anul în care Kober punea în funcţiune prima secţie de vopsele alchidice, coincide cu apariţia unui nou jucător. Pentru că într-o altă parte a ţării, mai exact chiar în Capitală, Daniel Guzu, împreună cu un prieten, terminau facultatea, cu dorinţa de a-şi face propria afacere. Drumul până la fabricarea vopselei a fost greoi, însă Guzu rememorează cu haz fazele incipiente ale afacerii care în prezent a ajuns să înregistreze o cifră de afaceri de peste 30 milioane de euro. "La terminarea facultăţii, am înfiinţat o firmă care realiza produse pentru maşini. Practic, mergeam în magazinele de profi şi vedeam ce se cere. Noaptea produceam antigel, în primă fază, iar ziua îl distribuiam", povesteşte Guzu. În funcţie de oportunităţile pieţei, cei doi prieteni au lărgit gama de produse, ajungând să producă şi grund pentru maşini. Achiziţia unei unităţi de producţie a grundului a fost monentul în care Guzu şi prietenul său au decis să fabrice şi vopsele. "Capacitatea totală a utilajelor nu era acoperită, motiv pentru care am hotărât să încercăm să producem şi vopsea", spune Guzu. Activitatea de început se desfăşura într-un subsol închiriat din zona Rahova, însă, pe măsură ce afacerea a început să devină tot mai profitabilă, spaţiul iniţial şi alte terenuri au ajuns în proprietatea lui Guzu, care deţine în prezent 3.000 de metri pătraţi de teren în această zonă. În prezent, capacitatea de producţie din Rahova a fost mutată pe platforma din Popeşti-Leordeni, unul dintre cele mai mari centre de producţie din Sud-Estul Europei.

Marketingul, punctul cheie

În ambele businessuri însă, implementarea componentei de marketing a reprezentat un punct-cheie. Kober a folosit o combinaţie de marketing-management aparent bună, dar care s-a dovedit a fi greşită. "Cel mai greu moment din istoria firmei a fost anul 2004, un an care mi-aş dori să nu se mai repete. Decizia cea mai grea a fost tocmai cea necesară stopării efectelor acestei combinaţii, care a constat în decizia de fuziune cu firma Pitura, ce efectua vânzări pe 40% din teritoriul României, şi care avusese pierderi însemnate. În paralel, am decis înlocuirea managementului firmei Kober", a declarat, pentru Adevărul, Aurel Kober.

De cealalată parte, în 2003-2004, Fabryo a simţit că are nevoie de o comunicare mai bună, dacă vrea să se menţină în competiţie. "Am învăţat de la concurenţă că preţul şi produsele nu sunt singurele atuuri ale unei afaceri. Astfel că, în urmă cu trei ani, am început să lucrăm şi la imagine. În prezent, investim peste un milion de euro pe an în comunicare", precizează Guzu. Lansarea vopselei Savana cu Teflon, însoţită de o campanie de promovare susţinută, a depăşit însă orice estimare de vânzări. Repoziţionarea în piaţa a antrenat şi schimbarea numelui, GuzuChim trasformându-se în Fabryo, după ce 49% din acţiuni au intrat în posesia fondului de investiţii Oresa Ventures.

Fabryo în cifre:

- Evoluţia cifrei de afaceri: 2002 - 6,4 milioane euro, 2003 - 12,2 milioane euro, 2004 - 17 milioane de euro, 2005 - 25 milioane euro, 2006 - 32,5 milioane euro

- Creştere pentru anul în curs - 30%

- Capacitate de producţie: 100 tone/8 ore de vopsea lavabilă şi alte 100 tone/8 ore de vopsea pentru lemn şi metal

- Investiţii de două milioane de euro pentru producţia de vopsele pulbere, destinate sectorului industrial

- Investiţiile în protecţia mediului au atins două milioane de euro

- Obiectiv: lansarea de noi vopsele pe partea produselor ecologice

Kober în cifre:

- Evoluţia cifrei de afaceri: 2006 - 36 milioane de euro, din care 10% reprezintă cifra de afaceri a companiei Motan, specializată pe comercializarea de centrale termice, un alt business deţinut de Aurel Kober

- Creştere pentru anul în curs - 30%, atât pe afacerea cu vopsele, cât şi pe cea cu centrale termice

- Capacitate de producţie: 40.000 tone/an, se află în curs de derulare o nouă unitate cu o producţie de 120.000 tone/anual.

Guzu investeşte peste 15 milioane de euro în imobiliare

Antreprenorul Guzu nu s-a oprit numai la a înfiinţa Fabryo. O mai veche pasiune de-a sa este vinificaţia, fiind şi acţionar majoritar la cel mai mare retailer de vin de pe piaţa locală - Vinexpert. În acest sens, Guzu a achiziţionat peste 50 hectare de teren în judeţul Vrancea, pe care va cultiva viţă-de-vie şi alte 60 de hectare, pentru livadă. "Terenul l-am cumpărat în mai multe etape, preţul pe care l-am plătit pe un hectar variind între 2.500 - 10.000 de euro", povesteşte Guzu. Investiţia pentru următorii doi în acest sector se va cifra la 7 milioane de euro, în această sumă fiind inclusă şi construcţia unui centru de vinificaţie. Comercializarea vinului pe segmentul mediu va începe cel mai devreme în 2008, în timp ce segmentul premium va fi disponibil de-abia din 2009.

În plus, Guzu - împreună cu prietenul cu care a înfiinţat compania Fabryo - a început, recent, să investească masiv în imobiliare. Până în prezent, cei doi au investit trei milioane de euro în achiziţia de terenuri în zona Popeşti-Leordeni şi Şoseaua Alexandriei, terenuri pe care vor construi blocuri de locuinţe. "Până în toamna anului 2008, vrem să mai investim cel puţin 15 milioane de euro în achiziţia de noi terenuri şi construcţia blocurilor", a precizat Guzu. Potrivit acestuia, apartamentele vor avea 60 de metri pătraţi, iar vânzarea este estimată să înceapă în 2008.

La terminarea facultăţii, am înfiinţat o firmă care realiza produse pentru maşini
Daniel Guzu
preşedinte Fabryo

Momentul de cotitură în evoluţia businessului a fost investiţia în fabrica de răşini care a deschis piaţa
Aurel Kober
preşedinte Kober

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite