DOCUMENT Atenţie la patE-uri! Lista conservelor de pate de ficat nocive pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu derulat recent de Asociaţia Natională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S. România) arată că cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piaţa românească au în compoziţia lor E-uri. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în exces, produsele respective pot avea efecte negative asupra sănătăţii.

Concret, reprezentanţii ANPCPPS au inclus într-o cercetare derulată în perioada iulie – august 46 de tipuri de pate, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către aceştia, direct din rafturile supermarketurilor.

După ce au analizat etichetele produselor, care provin de la diverşi producători şi distribuitori din piaţă, specialiştii ANPC au arătat că din punct de vedere al numărului de E-uri, doar 6,52% nu au niciun E, 19,56% au un conţinut de 2 E-uri, 13,04% conţin 6 E-uri şi 8,69% conţin 9 E-uri. 

”Numericul de E-uri variază între 0 şi 10“, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de Protecţia Consumatorilor. 

MARII PRODUCĂTORI, LUAŢI LA PURICAT DE ANPC

Printre principalii producători analizaţi în cadrul studiului s-au numărat  S.C. Scandia Food S.R.L., Tulip Food Company, S.C. Mega Image S.R.L., Hame România S.R.L., S.C. Glina S.A., S.C. Producţie Ardealul S.R.L. 

Spre exemplu, pateul de porc de la Hame conţine 10 E-uri. Tot 10 E-uri conţine şi pateul marca TiP, produs de hipermaketul Real. Potrivit unui tabel publicat de ANPC, aditivii din produsele menţionate sunt polifosfaţi, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin. În schimb, pateul Prefera conţine şase E-uri, după cum susţin specialiştii, în aceeaşi situaţie fiind şi pateul de porc Bucegi

Cinci E-uri se regăsesc în pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. În cele produse de Mandy se găsesc patru E-uri, la fel şi în pateul Baroni (cel cu carne de porc şi de pasăre), produse şi distribuite de Lidl. La polul opus se află pateurile Clever, Sadu şi Tulip, care au un singur E în compoziţie. Specialiştii de la Protecţia Consumatorilor spun că pe piaţă există şi pate de ficat fără niciun aditiv alimentar. Via şi Scandia Sibiu (pate de curcan) produse de Scandia Food se numără printre ele.

SPECIALIŞTII RECOMANDĂ CONSUMUL MODERAT 

Dacă unii aditivi alimentari sunt inofensivi, iar alţii pot fi consumaţi frecvent, sunt şi E-uri care nu au ce căuta pe masa noastră. Asta pentru că sunt extrem de toxice şi pentru că, în timp, pot provoca boli grave. Chiar dacă specialiştii nu sunt împotriva pateului de ficat de pe piaţa românească, aceştia recomandă consumul moderat al acestui produs.

„Excesul de pate poate fi dăunător. Ghinionul e că este şi foarte bun, dar noi le recomandăm pacienţilor să îl consume moderat. Toate trebuie făcute cu măsură! Ceea ce este important e ca eticheta pateului să fie citită înainte de cumpărare“, a explicat pentru „Adevărul“ profesorul Nicolae Hîncu, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. 

De altfel, unul dintre aditivii alimentari preferaţi de producători este E250, nitritul de sodiu, care este prezent în cazul a 41 din cele 46 de produse analizate în studiu. 

„Nitritul se foloseşte de peste 150 de ani, este folosit ca şi conservant, în primul rând pentru că produsele din carne, cum e şi cazul pateului, sunt perisabile. De acest aditiv nu avem cum să scăpăm niciodată, dar el nu este periculos“, a declarat pentru „Adevărul“ Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare. 

Un alt aditiv prezent în compoziţia pateului de ficat de pe piaţă este carminul, care este un colorant.

„În prezent se reevaluează toxicitatea coloranţilor. În orice caz, ar fi bine să se reducă pe cât posibil aceşti aditivi alimentari şi încercări în acest sens există, dar, totuşi, producătorii vor folosi în continuare nitritul de sodiu, de frica de a nu îmbolnăvi oamenii. Carnea se alterează uşor, poate să facă microorganisme care sunt extrem de periculoase pentru sănătate“, a completat cercetătoarea.  „Orice substanţă chimică nouă pe care o percepe organismul este nocivă. Prin acumulare, în timp, evident că pot apărea şi problemele de sănătate, dar asta în cazul persoanelor care consumă zi de zi astfel de produse“, a explicat acad. Constantin Ionescu-Târgovişte. 

Pe de altă parte, geneticianul Maria Puiu susţine că românii ar trebui să aleagă produse care să conţină cât mai puţini aditivi alimentari. „Nu e normal să se consume cele mai proaste alimente. Nu spun că pateul nu este în regulă pentru consum, dar faptul că unele produse conţin 10 E-uri mă duce la gândul că s-a depăşit o regulă a normalităţii“, susţine şi profesorul Maria Puiu.  

Totuşi, continuă geneticianul, cele mai multe cancere sunt poligenice. „Factorii de mediu contează foarte mult, ei pot să bulverseze activitatea unor gene şi, ulterior, o persoană poate să dezvolte tot felul de patologii grave“, a conchis specialista. 

Rezultate Studiu Pateu 2013 InfoCons Protectia Consumatorilor

Costul pateului de ficat

În ceea ce priveşte preţurile, pateul Hame de porc, care conţine 10 E-uri, costă în magazine 2,83 de lei, 75 de grame. În schimb, pateul Mandy de pui, care are în compoziţie 4 E-uri, ajunge la 4,79 de lei. La polul opus, pateul cu zero E-uri, Via de la Scandia Foods, ajunge la 6 lei, în timp ce Sadu, venit de la acelaşi producător, costă 1,9 lei.

E-urile, omniprezente în berea cu arome 

De curând, ANPCPPS a derulat un studiu comparativ privind berile cu diferite arome de fructe, un segment dinamic şi proaspăt, aflat într-o continuă creştere. În cadrul studiului au fost analizate etichetele a 23 de produse aparţinând marilor producători. 

Astfel, s-a constatat că berile cu lămâie nu sunt lipsite de E-uri, ba din contră. Unul dintre cele mai periculoase este E104, un colorant artificial, care poate fi regăsit în berile cu arome de fructe. Acesta poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă.

În plus, zahărul este şi el prezent în cantităţi mari, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate. Sunt beri aromate care pot ajunge chiar şi la 6% conţinut de zahăr. Prea mult, atrag atenţia medicii, care aduc în discuţie boli precum diabetul şi obezitatea.

Cele mai periculoase E-uri :

E123 - E239 sunt posibili cancerigeni

E 621 - glutamat de sodiu, se găseşte în supele instant concentrate, mezeluri şi unele condimente. Poate provoca migrene şi crampe

E320 - E321, E211 - acidul benzoic şi derivaţii săi, cancerigeni

E250 - nitrit de sodiu

E251 - nitrat de sodiu, cancerigen

E252 - nitrat de potasiu, cancerigen

E120, E127, E141, E160 - alergici

E127 - eritrozina, colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente

E102 - tratrazina, colorant galben pentru băuturi, muştar şi gem

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite