Cum știi când copilul se droghează cu „funny gas”. Medic: „O singură supradoză poate fi fatală!”

0
Publicat:

Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Utilizarea protoxidului de azot a crescut în timpul pandemiei, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru despre gazul ilariant.

Adolescenții și tinerii, atrași de substanțe interzise FOTO pixabay.com
Adolescenții și tinerii, atrași de substanțe interzise FOTO pixabay.com

Într-o postare pe pagina sa de socializare, dr. Ciuhodaru explică riscurile la care se expun tinerii consumând o astfel de substanță.

Gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag (comercializat în butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obstetrică) sau industrial (agent spumant în industria alimentară), gazul ilariant are efecte grave asupra sistemului nervos. „Acestea sunt de tip narcotic - doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului)”, arată medicul..  

Simptomele apar rapid după consum (4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune). Specialistul precizează că efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic - doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului).

Ce reacții apar frecvent după utilizarea recreațională

Efectul căutat e cel euforizant, dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională (utilizarea medicală asigură protoxid de uz medical (nu industrial) într-un mix cu oxigenul și debite reglate) (cel mai frecvent cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații) și pot fi extrem de grave (sindroame confuzionale și tulburări psihotice).O singură (supra)doză poate fi letală. Doza toxică prin inhalare e de 24mg/kg”, spune medicul.

În UK va fi catalogat drept drog de clasa C (interzis) iar posesia va fi pedepsită cu închisoarea (până la 2 ani) ca parte a unui plan de combatere a comportamentului antisocial. „Poate genera dependență. De aceea în utilizarea medicală nu trebuie depășită o oră de administrare continuă zilnic și nu poate fi repetat mai mult de 15 zile”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite