Crește numărul bancnotelor false aflate în circulație în România. Cum ar trebui să verificați banii

0
Publicat:

Dacă obișnuiți să plătiți cu bani cash, ar trebui să acordați o atenție mai mare verificării bancnotelor. Numai anul trecut au fost depistate aproape 6.000 de bancnote false.

Peste 5.000 de bancnote de 100 de lei au fost falsificate în 2023 - Foto Arhiva
Peste 5.000 de bancnote de 100 de lei au fost falsificate în 2023 - Foto Arhiva

În anul 2023, numărul de bancnote românești false expertizate de Banca Națională a României (BNR) a ajuns la 5.864 de bucăți, marcând o creștere alarmantă cu 31,39% față de anul precedent. Raportul anual al BNR dezvăluie că 800 de falsuri au fost confiscate înainte de a ajunge în circulație, în timp ce 5.064 de bancnote false au fost identificate deja în fluxul monetar, potrivit Economedia.ro. 

Cea mai falsificată bancnotă 

Bancnota cel mai des falsificată a fost cea de 100 de lei, cu un număr de 5.750 de falsuri raportate, dintre care 793 au fost reținute de poliție în diverse acțiuni specifice. În urma ei, se află bancnota de 50 de lei cu 77 de falsuri și bancnota de 200 de lei cu 32 de falsuri. 

Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 3,07 bucăți în 2023, față de 2,46 bucăți în 2022. 

Cum să verificăm bancnotele 

Verificarea corectă a autenticității bancnotelor este esențială pentru evitarea fraudelor. Metodele recomandate includ compararea cu o bancnotă autentică, observarea calității hârtiei și a reflexiilor la lumină. Banda de securitate trebuie să fie integrată orizontal în hârtie și să fie vizibilă. De asemenea, prezența scrisului în relief reprezintă o altă caracteristică distinctivă pentru a confirma autenticitatea bancnotelor.  

În cazul identificării unei bancnote false, este esențial să contactați imediat autoritățile competente pentru a preveni riscurile legale și economice asociate.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite