Comportamentul părinților, reflectat de copii în cazul depedenței de internet

0
Publicat:

Cercetătorii americani au studiat aspectele negative, dar și pe cele pozitive ale utilizării internetului de către adolescenți, din punctul de vedere al părinților. Unul din doi părinți americani este îngrijorat de modul în care le este afectată dezvoltarea copiilor, iar unul din cinci părinți de dependența dată de ecrane.

Părinții ce folosesc excesiv internetul, cresc riscul copiilor de a deveni dependenți - Shutterstock
Părinții ce folosesc excesiv internetul, cresc riscul copiilor de a deveni dependenți - Shutterstock

Studiul, publicat recent în revista JAMA Network Open, se bazează pe răspunsurile date de 1.000 de părinți din Statele Unite ale Americii (SUA), ai unor adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. 

Majoritatea respondenților, 72%, cred că adolescenții pot utiliza internetul în mod responsabil. Mai mult decât atât, același număr de părinți spuneau că și-ar da seama dacă timpul petrecut de copii lor ar fi în exces și că știau cum să îi facă să-și petreacă timpul într-un mod mai sănătos. 

Mai puțin de 3 ore pe zi pe internet petrec copiii, estimează majoritatea părinților din America. 

Ce îmbunătățiri aduce familiilor folosirea internetului? 

Aproape jumătate dintre cei chestionați spun că internetul a adus beneficii pentru familiile lor prin îmbunătățirea legăturilor cu familiile extinse. O comunicare mai bună, mai multă flexibilitate și mai mult timp petrecut în familie sunt printre beneficiile enumerate. 

Social media utilizată de către copii ar putea să aibă o contribuție în îmbunătățirea comunicării în cadrul familiei, spune studiul citat de News-Medical. 

Însă, datele arată și că doi din trei părinți sunt îngrijorați că își expun copii la conținuturi dăunătoare, iar mai mult de jumătate dintre părinți se tem de hărțuirea online a copiilor. 

De altfel, unul din 2 părinți sunt îngrijorați de modul în care internetul poate afecta dezvoltarea fizică, cognitivă și socială a copiilor. 

Unul din 5 părinți se tem de dependența de internet 

Dependența de internet reprezintă o problemă pentru unul din 5 părinți americani. De această adicție sunt îngrijorați de două ori mai mulți părinți decât de dependența de substanțe psihocative sau alcool. 

Printre soluțiile sugerate de părinți pentru evitarea dependenței se numără reglementarea mai atentă de către furnizorii de servicii a conținutului online, dar și implicarea guvernului în astfel de măsuri.  

 O treime dintre părinți consideră că social media, mai ales Facebook, are cel mai mare risc de dependență. Doar 10% cred că jocurile au cel mai mare risc de dependență. 

Copii urmează exemplul părinților 

Dependența de internet a adolescenților este legată de cea a părinților. Adulții care folosesc în mod frecvent internetul și gadget-urile și le consideră benefice, își pot atrage copiii spre adicția de aceste tehnologii. 

Un risc mai mare de dependență de internet au și copii și părinții care folosesc mai mult de trei ore servicii de streaming video, programe de realitate virtuală sau augumentată. 

Deși social media sunt acuzate de folosirea unor tehnici pentru a da dependență mai ales copiilor și adolescenților, nu doar acestea constituie un factor de risc pentru adicția copiilor de internet. 

O educație parentală deficitară, dar și părinți care utilizează în mod excesiv internetul  sunt corelate cu un risc crescut de dependență de internet. 

Cum să evităm dependența de internet

Experții care au lucrat la acest studiu îi sfătuiesc pe părinți să monitorizeze copiii în această privință și să le pună întrebări, să aibă discuții despre modul în care folosesc internetul. 

Asociaţia Americană de Psihologie a publicat în septembrie un avertisment cu sfaturi pentru utilizarea social media de către adolescenți și preadolescenți. 

Unele companii ce furnizează conținut online au luat măsuri pentru a reglementa modul în care adolesecnții și copiii folosesc internetul. Inclusiv Parlamentul European studiază această problemă legată de dependența de social media și caută regulile cele mai potrivite pentru a fi evitată adicția în rândul copiilor și nu numai. 

Familiile ar trebui să ia în considerare atât beneficiile, cât și riscurile utilizării internetului atunci când vorbesc despre reguli cu proprii copii. De asemenea, companiile, dar și guvernele ar trebui să vină cu măsuri pentru a reduce riscul de dependență de internet în rândul copiilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite