Cel mai temut criminal român e din nou liber. Criminalist: „Luna august a fost cea mai fatidică - şapte crime în 19 zile”

0
Publicat:

Deşi condamnat pe viaţă pentru că a omorât 11 oameni, brancardierul morţii, cel mai temut criminal în serie din România, a fost eliberat vineri din închisoare, după aproape 25 de ani de detenţie.

Grigore Bota e liber. FOTO Antena 1
Grigore Bota e liber. FOTO Antena 1

Grigore Bota (64 de ani) este liber. Vineri a ieşit calm pe poarta penitenciarului din Baia Mare, fără să spună nimic, potrivit Observatornews.ro

Un prieten l-a așteptat în fața închisorii și l-a dus acasă, într-un sat din Maramureş.

De la închisoare pe viață, în libertate

Eliberarea lui Grigore Bota, supranumit „brancardierul morții” are loc după ce, condamnat la închisoare pe viață, a reușit să obțină reducerea pedepsei.

Anterior avusese o serie cereri de eliberare refuzate, dar a reușit să convingă autorităţile că nu mai este un pericol, în ciuda faptelor lui care au şocat anchetatorii și opinia publică. 

Crimele lui Grigore Bota, brancardier de meserie, vizau oameni fără adăpost, pe care îi atrăgea cu băutură şi îi obliga să întrețină relații sexuale. Cei care refuzau, erau loviți până la moarte.

În vara anului 2000 a ucis nu mai puțin de 11 oameni şi le-a ascuns trupurile pe malul râului, în Baia Mare.

„Un criminal înăscut, un om cu deviaţii sexuale”

Foştii poliţisti care l-au interogat își amintesc ancheta.

 „Luni, un cadavru pe malul stâng, marţi, un cadavru pe malul drept, vineri altul, sâmbătă a 11-a victimă deja. Aveam fapte în care victimele sunt lovite în cap şi deschise la pantaloni”, spune Marian Baroianu, Serviciul Criminalistic Maramureș, potrivit Observatornews.ro.

 „A fost cel mai complex caz la care am lucrat. Un criminal înăscut, un om cu deviaţii sexuale. Luna august a fost cea mai fatidică - şapte crime în 19 zile”, își amintește Dorin Coste, fost șef Serviciul Investigații Criminale, care a relatat cum a reacționat  Bota, la intervenţia poliţiei, „Jur că i-aş omorî pe toţi boschetarii!”.

A fost prins după ce ultima dintre victime, a douăsprezecea, a reuşit să scape și să anunţe polițiștii, care l-a arestat. A fost trimis în judecată, iar în anul 2000 a fost condamnat la închisoare pe viață.

La aproape 25 de ani, este din nou acasă. Soția a divorțat între timp și nu are copii, iar în aceste circumstanțe, psihologii nu sunt siguri dacă se va integra în societate. 

Statisticile arată că cel puţin şase din 10 deținuți închişi în România sunt recidiviști sau cu antecedente penale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite