Cât mai ţine canicula. Arşiţa topeşte România până joi. Litoralul şi staţiunile de pe Valea Prahovei, luate cu asalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât mai ţine canicula. Capitala şi 19 judeţe din sudul şi sud-estul ţării se vor afla şi luni sub Cod galben de caniculă, fiind anunţate temperaturi de până la 37 de grade Celsius. Vestea bună este că, de joi, o masă de aer mai rece va traversa România, valorile termice urmând să se apropie de normalul perioadei.

Cât mai ţine canicula

Până atunci însă, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi pentru sudul Moldovei se vor afla sub Cod galben de caniculă. 

Mai exact, a fost emisă avertizare pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi

Specialiştii au precizat că în aceste zone indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. 

cat mai tine canicula
cat mai tine canicula

Cât mai ţine canicula. De ce Cod galben?

Şi totuşi, temperaturile scad puţin încă de luni. „Nu a mai fost emisă o avertizare de Cod portocaliu de caniculă pentru că se schimbă circulaţia aerului. Ţara noastră va fi traversată de un front atmosferic mai rece, aşa că, după ce duminică s-a răcit în nord, în vest şi în centru, luni vor scădea valorile termice şi în sud şi în sud-est. De aceea nu mai avem Cod portocaliu, ci Cod galben”, potrivit specialiştilor ANM. 

Concret, luni, în sudul şi sud-estul ţării, temperaturile se vor situa între 35 şi 37 de grade Celsius, scăzând cu 2-3 grade faţă de temperaturile înregistrate în weekend.

Specialistul a ţinut să precizeze că marţi va ploua izolat în jumătatea de nord a ţării, însă vor fi ploi de instabilitate atmosferică, nu continue, fiind aşteptate furtuni şi descărcări electrice. 

„În zilele următoare vor fi oscilaţii de temperatură de la o zi la alta. În nord, vest şi centru vor fi în general temperaturi sub 34 de grade, însă nu este exclus ca la un moment dat să se înregistreze, pe spaţii mici, 35 de grade şi să fie caniculă. Însă şi în sud, şi în sud-est, vor fi oscilaţii de temperatură, dar canicula va ţine cel puţin până la jumătatea săptămânii”, a mai spus meteorologul. Ploile ar putea reveni de joi, cu precădere în partea de nord a ţării, unde ar putea apărea chiar vijelii şi căderi de grindină.

„Ploile vor fi mai frecvente joi. Cele mai multe vor fi în jumătatea de nord a ţării, însă acestea vor apărea şi în partea de sud, fiind posibile chiar vijelii, căderi de grindină şi ploi torenţiale, dar mai frecvente în jumătatea de nord”, mai spus reprezentantul ANM.

Cât mai ţine canicula. Weekend de foc în sudul ţării

Canicula care s-a abătut peste toată ţara în weekendul care tocmai a trecut i-a determinat pe români să ia cu asalt staţiunile de la malul mării. Astfel, numărul turiştilor care şi-au petrecut sfârşitul de săptămână pe litoral a fost estimat la peste 230.000, potrivit datelor furnizate de operatorii de turism. 

Şi Centrul Infotrafic din Poliţia Română a anunţat că în ultimele două zile s-au înregistrat pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa aproximativ 67.000 de maşini, aceasta fiind cel mai ridicat număr de autovehicule care au tranzitat Autostrada Soarelui, într-un weekend, de la începutul sezonului estival. Valori mari de trafic s-au înregistrat şi pe DN39 Mangalia – Constanţa, mai ales în zona staţiunii Eforie Nord.

S-a circulat în coloană şi la ieşirea de pe autostrada A2, către Centura Capitalei, dar mai ales la staţia de taxare de la Feteşti, deoarece mulţi şoferi continuă să plătească taxa cu bani lichizi, deşi o pot face mai simplu, prin SMS sau la benzinării.

Aglomeraţie a fost şi pe DN 1, în zona staţiunilor de pe Valea Prahovei, unde 10.000 de turişti şi-au petrecut weekendul în speranţa că se vor răcori.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Prahova anunţau că, duminică la prânz, viteza medie cu care se deplasau maşinile în coloană era de 40 de kilometri la oră.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cât mai ţine canicula. Prognoza meteo pe două săptămâni. Ploile apar la sfârşitul lunii iulie

Cât mai ţine canicula. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pe două săptămâni (20 iulie – 2 august), potrivit căreia vom avea în continuare parte de temperaturi ridicate, în unele zone chiar caniculare. Specialiştii precizează că probabilitatea pentru averse mai frecvente va creşte la sfârşitul lunii iulie.

Prognoza meteo pe următoarele trei luni: temperaturi peste mediile normale şi cantităţi reduse de precipitaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele trei luni (august, septembrie şi octombrie), potrivit căreia, temperaturile vor înregistra nivele peste valorile normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi scăzute în aproape toate regiunile.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite