Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia

0
Publicat:

Românii continuă să caute locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, chiar dacă diferența între ce obțin peste hotare și salariile din România se micșorează. Mulți apelează la rețeaua EURES, intrând în contact direct cu angajatorii. Ce se oferă în această perioadă și pe ce bani.

Sudorii sunt printre specialiștii căutați și în țară și peste hotare FOTO: Pixabay
Sudorii sunt printre specialiștii căutați și în țară și peste hotare FOTO: Pixabay

Rețeaua EURES este mijlocul prin care serviciul public de ocupare pune persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în legătură cu angajatorii din Uniunea Europeană, plus Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Lista locurilor de muncă disponibile în aceste țări cuprinde în această perioadă aproape 3 milioane job-uri anunțate de angajatori către serviciile publice de ocupare. Consilierii din rețeaua Eures, pe care îi găsiți în cadrul agențiilor județene de ocupare a forței de muncă, dispun în schimb și de o listă cu locuri de muncă vacante în stgrăinătate doar pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din România. Vineri, 1 noiembrie 2024, această listă cuprinde 148 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Germania - 60, Letonia - 30, Austria - 26, Belgia - 16, dar și locuri de muncă oferite de angajatori din Slovenia, Malta, Franța, Irlanda etc. 

Ofertele sunt în creștere pentru persoanele calificate, o tendință care se observă de mai multă vreme, angajatorii găsind din ce în ce mai greu lucrători specializați.

Din Germania sunt disponibile posturi de șofer de autobuz, muncitor în producție, operator stivuitor, lucrător la prelucrarea metalelor, electrician și sudor.  Din Letonia toate locurile disponibile sunt pentru sudori. Și în celelalte țări se caută muncitori calificați, angajatorii oferind, pe lângă salariu, și diverse beneficii. Pentru cetățenii din alte țări cei mai mulți  angajatori oferă fie sprijin pentru găsirea unui loc de cazare, fie chiar susțin parțial astfel de costuri.

Consilierul Eures din cadrul AJOFM Olt, Anca Iordache, a oferit câteva date despre ceea ce oferă angajatorii străini. Am comparat, de exemplu, oferta pentru sudori venită din Germania, cu cea a angajatorului din Letonia.

În Letonia salariul pornește de la 1.400 euro și poate ajunge la 2.000 euro, sumă brută, posturile fiind disponibile într-o unitate în care se lucrează în ture, inclusiv tură de noapte. Angajatorul oferă de asemenea asistență în găsirea cazării, existând posibilitatea de a fi cazați în camere comune, situate la 10 minute de mers pe jos față de locul de muncă. Pentru masa de prânz se acordă un discount de 50%, iar gratuit se oferă acesul în sala de sport, ceai și cafea, toate disponibile în pauzele de masă. Angajatorul le cere în schimb lucrătorilor să aibă experiență și să cunoască limba engleză la nivel conversațional.

În Germania, pentru sudori se oferă de la 16 euro/h, brut, ceea ce înseamnă un salariu de bază brut care pornește de la 2.500 euro/lună. Ca beneficii se mai oferă primă de Crăciun, indemnizație de vacanță, 30 de zile de concediu pe an și sprijin în găsirea unei locuințe. Contractul se încheie pe perioadă nedeterminată. Solicitanții trebuie să cunoască limba germană, scris și vorbit, și să fie calificați în meseria de sudor. Se solicită de asemenea permis de conducere categoria B. 

Se întâmplă uneori ca angajatorii să nu reușească să-și găsească angajații potriviți de la „prima strigare” și, la reînnoirea ofertei, să mai renunțe la anumite solicitări din oferta inițială, fiind tot mai evident că muncitori calificați, cu atât mai mult cei cu experiență, sunt tot mai puțin disponibili.

Pentru electricieni ofertele sunt chiar mai bune. În Germania li se oferă electricienilor 20 euro/h, sumă brută, în timp ce în Belgia, unde un angajator caută electrician pentru iluminat stradal, de exemplu, oferta este de la aproape 17 euro/h până la 18,3 euro/h, sume brute. Și în Belgia li se solicită muncitorilor să poată dovedi calificarea cu documente și să aibă permis de conducere, dar și să cunoască franceză sau engleză. În Germania, electricienii trebuie să cunoască limba germană. 

În Olanda sunt oferte pentru lucrători în sere, zece posturi, iar salariul începe de la 13,68 euro/h.

Pentru muncitorii în producție, o ofertă venită tot din Germania, din domeniul producției alimentare, se adresează lucrătorilor dispuși să-și asume activitatea de preparare a mezelurilor clasice, calificarea în meseria de măcelar constituind un avantaj. Se oferă în schimb între  12,41 euro și 14,50 euro/h.

Pentru posturile cu cerințe înalte și ofertele pot fi mult mai generoase.

În Malta este disponibil un post de manager achiziții, pentru care se oferă între 45.000 euro și 55.000 euro/an. Pentru un director adjunct de calitate salariul este între 24.000 și 29.000 euro/an. 

Cine apelează la intermediere prin serviciul public de ocupare

Lucrătorii care au apelat la un anumit moment la serviciul EURES pentru a ajunge să lucreze în străinătate reușesc ulterior să-și creeze legături acolo și la următoarea plecare merg fără să mai aibă nevoie de intermediere. Cei care vin din nou la AJOFM, tot cu intenția de a pleca la lucru în străinătate, sunt mai mult dintre cei care își doresc să schimbe domeniul de activitate sau țara în care vor să lucreze.

Am avut și persoane care participau la selecție atunci când acestea se organizau și care au plecat prin selecții și-și doresc să repete experiența. Sunt informații că s-ar putea relua aceste selecții care nu se mai organizează din timpul pandemiei”, explică Anca Iordache. Este vorba despre selecții organizate fie pentru un anumit domeniu, atunci când ofertele din partea angajatorilor din sectorul respectiv sunt numeroase, fie pentru domenii diferite, dar angajatorii vin în același loc.

Oamenilor le este mult mai ușor să vină să vorbească cu angajatorul, să vadă ce are de oferit, să aibă o siguranță în discuția pe care o poartă cu angajatorul, decât să trimită CV-ul și să aștepte un răspuns”, adaugă consilierul EURES. 

În interacțiunea cu angajatorul persoana aflată în căutarea unui loc de muncă ar sări și etapa depunerii CV-ului prin metode electronice, pentru că în continuare, mai spune Anca Iordache, acest aspect poate fi o barieră. Mulți dintre cei care se adresează serviciului EURES au nevoie de sprijin, fie pentru a traduce CV-ul, fie pentru a-l trimite pe adresa de e-mail etc. 

Românii care caută locuri de muncă în străinătate se interesează astăzi de oferte în Olanda, Norvegia, Germania etc. și mai puțin de Spania, de exemplu, o destinație preferată cu mai mulți ani în urmă. 

Consilierea și medierea sunt gratuite prin intermediul consilierului EURES, iar locurile de muncă sunt anunțate direct de către angajatori, prin intermediul serviciilor publice de ocupare din țările respective, fără intermediari, fără agenții de plasare, mai precizează Anca Iordache. „E bine să ai certitudini când hotărăști să faci un pas atât de important”, adaugă consilierul.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite