Calendar ortodox ianuarie 2023. Ce sărbători importante, cruce cu roșu, sunt chiar în prima lună a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Calendarul ortodox, sunt mai multe sărbători cu cruce roșie în luna ianuarie. În aceste zile, Biserica ne îndeamnă să nu muncim și să dăm de pomană de sufletele morților.

Botezul lui Iisus Hristos Calendar creștin ortodox
Botezul lui Iisus Hristos Calendar creștin ortodox

Prima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2023 este chiar în prima zi a lunii.

Pe 1 ianuarie 2023, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. Astfel, în casele românilor care poartă numele marelui sfânt este din nou motiv de bucurie și petrecere, aceasta fiind ziua în care își serbează onomastica.

Cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie din luna ianuarie 2023 este Boboteaza.

Botezul Domnului pică în fiecare an la dată fixă, pe 6 ianuarie, aceasta fiind ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului.

Pe 7 ianuarie 2023 este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, o altă zi în care își serbează ziua de nume foarte mulți români și românce.

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2023 pică pe 30 ianuarie, atunci când sunt prăznuiți cei Sfinții Trei Ierarhi. Este vorba despre Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur.

În zilele de sărbătoare, tradiția spune că nu este voie să se muncească. Sunt interzise toate activitățile casnice, astfel că nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nici nu se face curățenie.

Credincioșii sunt îndemnați să meargă la biserică în aceste zile de sărbătoare și să se roage pentru iertarea păcatelor. În aceste zile se dau de pomană alimente pentru sufletul celor adormiți. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite