Bătaie de joc la adresa românilor: cât costă la noi un iepuraș de ciocolată, comparativ cu Europa de Vest FOTO

0
Publicat:

Prețurile din România sunt în multe cazuri mai mari decât cele din Europa de Vest, în pofida situației inversate în cazul salariilor. Chiar și alimentele de bază sunt mai scumpe la noi, ca să nu mai vorbim despre iepurașii de ciocolată, căutați în perioada Paștelui

Prețurile iepurașilor de ciocolată FOTO Facebook Mihai Andrei Tudose
Prețurile iepurașilor de ciocolată FOTO Facebook Mihai Andrei Tudose

Ciocolata s-a scumpit în toată lumea, dar în România prețurile parcă au luat-o razna. Cel puțin dacă vorbim de iepurașii de ciocolată, care au fost la mare căutare înainte de Paștele Catolic și vor fi din nou peste două săptămâni, înainte de Paștele Ortodox.

Un iepuraș de ciocolată care anul trecut costa aproximativ 20 de lei a ajuns acum lșa prețul de 57 de lei. Asta, în timp ce în magazinele din Londra, considerat cel mai scump oraș din Europa, aceiași iepurași de ciocolată costă 5 lire sterline, adică mai puțin de 30 de lei. Postarea unui bucătar român care lucrează la Oxford, în apropiere de Londra, a ajuns virală, după ce acesta a făcut două fotografii, una în Marea Britanie, alta în România.

Comentariile au curs din partea românilor aflați în diverse țări europene. Astfel, un conațional stabilit în Franța a scris că în marile magazine din Hexagon același iepuraș poate fi găsit și la 1,5 euro, adică doar 7,50 lei. Un preț mult mai mic decât la noi, mai ales că salariile în Franța sunt de câteva ori mai mari decât cele din țara noastră.

Prețul laptelui local în România și în Italia FOTO Ioan Buciumar
Prețul laptelui local în România și în Italia FOTO Ioan Buciumar

Încă un motiv pentru care românii nu se întorc acasă

Pentru că postarea mea a devenit virală, ce-i drept din greșeală, îmi cer scuze marilor lanțuri de magazine ce vin cu oferte extraordinare pentru România. V-am stricat combinațiile, nesătuilor! Sper ca pe viitor cât mai multă lume să ”deranjeze” cu adevărul în ceea ce nu este în regulă în România. Poate așa într-o bună zi diaspora nu va mai fi diaspora”, a scris românul care lucrează la Oxford.

Ulei de floarea soarelui la un magazin din Italia FOTO Ioan Buciumar
Ulei de floarea soarelui la un magazin din Italia FOTO Ioan Buciumar

Între cei care au comentat prețurile iepurașilor de ciocolată s-au găsit și persoane care să facă mai multe calcule referitoare la salarii și prețuri. Astfel, unul dintre aceștia a ajuns la concluzia că, la un salariu mediu, un român muncește aproape cinci ore să cumpere un asemenea cadou de Paște, în timp ce un englez poate cumpăra doi iepurași din salariul pentru o oră de muncă.

Nu numai la iepurașii de ciocolată găsim prețuri mult mai mici în Vest decât în România, în pofida faptului că salariile de acolo sunt mult mai mari decât la noi. Chiar și apa plată sau cea minerală sunt mai ieftine, de exemplu, în Italia, chiar și în lanțurile de magazine de cartier.

Apa, laptele, uleiul, pâinea, mai ieftine în Vest

Apă plată la un magazin din Italia FOTO Ioan Buciumar
Apă plată la un magazin din Italia FOTO Ioan Buciumar

În Italia, doi litri de apă plată sau minerală pot fi cumpărați chiar și cu 20 de cenți (1 leu), iar prețurile de 30 de cenți (1,50 lei) sunt frecvente, în timp ce la noi cu greu găsești sub 2 lei. Laptele care este produs local poate costa 79 de cenți (circa 4 lei), în timp ce la noi foarte rar este 5 lei, de obicei prețurile fiind de peste 7 lei, adică aproape duble sau chiar mai mari.

Prețuri la răcoritoare în Italia FOTO Ioan Buciumar
Prețuri la răcoritoare în Italia FOTO Ioan Buciumar

De uleiul de măsline nu putem vorbi măcar, deoarece este importat din țările mediteraneene, dar cel de floarea-soarelui este produs și la noi. Totuși, în Italia găsim frecvent în magazinele de cartier la 1,69 euro (7,50 lei) litrul, în timp ce la noi doar la hipermarket putem avea așa preț.

Preț la cafea în Italia FOTO Ioan Buciumar
Preț la cafea în Italia FOTO Ioan Buciumar

Chiar și pâinea, care nu este aliment de bază în Europa de Vest, ca la noi, se găsește și la 99 de cenți (5 lei). Pentru 50 de doze de cafea dintr-un sortiment italian renumit, în Italia plătim 8,69 euro (aproximativ 42 de lei), în timp ce în România 16 doze sunt 33 de lei, deci 50 de doze ajung la 100 de lei.

Preț la pâine în Italia FOTO Ioan Buciumar
Preț la pâine în Italia FOTO Ioan Buciumar

Până și Coca Cola are un preț de 99 de cenți pentru un PET de 1,5 litri în Italia, în timp ce la noi costă aproape 10 lei, adică dublu. Toate acestea în condițiile în care salariul minim în Italia este 1.400 de euro, iar în România nu atinge 500 de euro.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite