Angajații vor putea accesa Registrul General de Evidență al Salariaților. Când va intra în vigoare reglementarea

0
Publicat:

Angajații și foștii angajați își vor putea accesa online datele pentru activitatea lucrată la diferiți angajatori. Executivul a aprobat în ședința de miercuri o hotărâre în acest sens.

Angajații vor putea verifica online ce vechime în muncă au Foto: Arhivă
Angajații vor putea verifica online ce vechime în muncă au Foto: Arhivă

Reglementarea va intra în vigoare în 2024, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de News.ro.

”Este vorba de hotărârea de Guvern privind procedura de acces online al angajaţilor, dar şi al foştilor angajaţi la datele din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, cunoscut sub numele de Reges, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, condiţiile în care se poate dovedi vechimea în muncă sau specialitate, o posibilitate creată de modificările aduse Codului Muncii, prin Legea 144 din 2022”, a spus acesta.

Prin această procedură nou introdusă, salariaţii şi foştii salariaţi vor putea să acceseze datele privind activitatea lucrată la diferiţi angajatori, în baza contractului individual de muncă.

Ei vor avea dreptul să vizualizeze, să descarce, să tipărirească aceste date, dar şi să genereze şi să descarce un extras din registru prin care să poată dovedi perioadele lucrate. ”Este vorba, evident de vechimea în muncă şi specializarea pe care au avut-o, alături de alte documente care există în dosarul de personal. Aceste reglementări vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024, când va intra în exploatare şi sistemul informatic aferent Reges, în conformitate cu angajamentele din cadrul PNRR”, a mai spus Cărbunaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite