Alexandru Rafila, despre greva anunțată de sindicatele din sănătate: Întotdeauna există o posibilitate

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că există întotdeauna o posibilitate ca sindicaliștii din Sănătate să declanșeze o grevă, dar a precizat că Guvernul a rezolvat la negocieri anumite revendicări ale personalului medical.

Alexandru Rafila / Foto: Arhivă / Inquam Photos
Alexandru Rafila / Foto: Arhivă / Inquam Photos

„Întotdeauna există o posibilitate şi dacă noi, cei care am discutat cu sindicaliştii, nu ne ţinem promisiunile, lucrul acesta este posibil, dar nu cred să fie cazul. Eu am participat la multe runde de discuţii, atât cu Sanitas, cât şi cu Solidaritatea Sanitară. Ultima discuţie a fost la sediul Guvernului României cu primul ministru şi cu domnul preşedinte Ciolacu, iar şapte dintre revendicările sindicaliştilor de la Sanitas au făcut obiectul nu numai a discuţiei, ci şi a unui agreement. Unele dintre ele sunt realizabile în perioada imediat următoare, e vorba de blocarea posturilor din sistemul de sănătate, scoaterea lor la concurs”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul a precizat că în scurt timp se va putea semna și contractul colectiv de muncă. „Mai avem un singur element legat de stabilirea numărului de zile de concediu. În plus, sunt alte revendicări care au fost de comun acord agreate, respectiv finanţarea voucherelor de vacanţă, dintr-un fond separat de bugetul spitalului”, a mai spus acesta. Însă, el nu a făcut referire la posibilitatea majorărilor salariale solicitate de sindicaliști.

Săptămâna trecută, sindicaliștii din sistemul sanitar au semnalat că există nedreptăți în ceea ce privește salarizarea asistenților medicali, chiar dacă aceștia au studii superioare sau școală postliceală. Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis că salariile debutanților din sănătate sunt mai mici decât cele ale profesorilor debutanți. Potrivit datelor publicate de federație, un asistent medical iau un salariu mediu mai mic decât cel mediu pe economie, adică, sub 4.000 de lei.

În aceste condiții, angajații din sistemul sanitar au anunțat că intră în grevă japoneză (vor lucra cu banderole albe pe braț-n.r.) în perioada 7 - 15 iunie, iar la finalul lunii va fi declanșată greva generală.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite