40 de refugiaţi irakieni aflaţi în Turcia vor fi relocaţi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va reloca 40 de refugiaţi irakieni din Turcia, aceştia urmând să ajungă în ţară în luna mai, în două grupuri de câte 20 de persoane. Aceştia vor fi duşi în Bucureşti şi Timişoara.

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în România şi al Forumului Român pentru Refugiaţi şi Migranţi (ARCA), va reloca în Capitală şi în Timişoara cetăţenii irakieni.

„România răspunde umanitar şi solidar nevoilor de protecţie ale acestor persoane şi eforturilor statului turc de gestionare a fluxurilor de refugiaţi, prin relocarea pe teritoriul său a unui număr de 40 refugiaţi irakieni. Proiectul implementat de OIM şi ARCA va oferi asistenţă specifică înainte de transferul în România, în timpul transferului şi 30 de zile după sosirea în România a refugiaţilor. Cei 40 de refugiaţi sunt distribuiţi în două grupuri a câte 20 de persoane, aceştia urmând a fi primiţi în cursul lunii mai la Bucureşti, respectiv Timişoara”, se arată într-un comunicat de presă emis de OIM, citat de Mediafax.

OIM precizează că refugiaţii irakieni sunt printre grupurile de refugiaţi cele mai numeroase din Turcia.

Potrivit statisticilor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ICNUR), în anul 2013 se aflau în Turcia peste 9.000 de refugiaţi irakieni.

„Aceste persoane întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte întoarcerea acasă în condiţii de demnitate şi siguranţă, precum şi în a beneficia de protecţie şi oportunităţi de integrare de lungă durată în Turcia. În acest context, singura soluţie durabilă pentru aceste persoane este relocarea pe teritoriul unui alt stat care le poate acorda protecţie, rezidenţă permanentă şi acces la aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru proprii cetăţeni”, arată OIM.

Proiectul relocării din Turcia în România a 40 de refugiaţi irakieni se desfăşoară cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigări şi este finanţat din Fondul European pentru Refugiaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite