Senatul limitează exploatările pădurilor din Ilfov și introducere pedeapsa cu închisoarea pentru cei care încalcă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege inițiat de parlamentarii USR, susținut de PNL și neafiliați, care vizează completarea Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic cu scopul limitării exploatării fondului forestier din județul Ilfov "strict" la acele tipuri de tăieri care au rolul de a asigura corecta gestionare a pădurilor, în scopul conservării lor, scrie Agerpres.

Senat FOTO: Arhiva Adevărul
Senat FOTO: Arhiva Adevărul

Conform proiectului, încălcarea acestei norme constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și confiscarea mijloacelor de transport și a bunurilor care au fost utilizate pentru săvârșirea infracțiunii. De asemenea, este incriminată inclusiv tentativa. Titularii dreptului de proprietate asupra pădurilor de pe raza județului Ilfov vor fi compensați, la cerere, pentru beneficial economic nerealizat ca urmare a măsurilor de corecție instituite de noul act normativ.

"Pentru pădurile de pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale Ilfov sunt permise doar tăierile în scop de reconstrucţie ecologică şi doar în cazurile în care existenţa tipului fundamental de pădure e pusă în pericol de lucrări anterioare care au destructurat arboretele sau de extinderea unor specii care le elimină pe cele principale locale, în baza unor studii de specialitate, cu menţinerea compoziţiei specifice tipului natural fundamental de pădure. În cazuri strict justificate, se poate proceda la recoltarea arborilor care creează o stare de pericol pentru siguranţa utilizatorilor pădurii. În acest sens, se limitează exploatarea fondului forestier de pe raza judeţului Ilfov, "strict" la acele tipuri de tăieri care au rolul de a asigura corecta gestionare a pădurilor din judeţ, în scopul conservării acestora", prevede norma introdusă în Codul silvic.

Inițiatorii actului normativ precizează în Expunerea de motive că, potrivit răspunsului la interpelarea parlamentară adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, fondul forestier aferent judeţului Ilfov totalizează o suprafaţă de 26.037 ha şi este situat pe amplasamentul a 48 de unităţi administrativ-teritoriale. În ceea ce privește natura proprietăţii suprafeţei menţionate de fond forestier amplasată pe raza judeţului, aceasta este deţinută de statul român în suprafaţă de 22.002 ha şi de proprietari privaţi în suprafaţă de 4.035 ha. Senatul este prima cameră legislativă în acest demers.

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite