Videoreportaj AFP: Lupta cu cancerul în România, mai grea decât în alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă se descoperă în faze incipiente, cancerul de col uterin se poate trata

Lipsa medicamentelor, a echipamentelor medicale performante, dar şi a medicilor face din sistemul medical din România o piedică în lupta cu cancerul, arată un material realizat de AFP.

 Pornind de la povestea Florentinei Dima, o tânără de 22 de ani care luptă de numai puţin de 12 ani cu cancerul, agenţia de presă AFP a realizat un material despre situaţia dramatică în care se află sistemul sanitar românesc şi, în special, bolnavii de cancer. Din cauza cancerului, tânăra şi-a pierdut vederea la un ochi şi are nevoie astăzi de o operaţie la nivelul coloanei vertebrale.

„Lupta cu boala este grea, dar ceea ce este şi mai dificil este lupta cu sistemul. Dacă am fi putut avea acces la toate medicamentele, dacă ar fi fost gratis, am fi putut să învingem boala mai uşor“, povesteşte Camelia Dima, mama Florentinei.

Reportaj AFP: Drama bolnavilor de cancer din România anului 2013


De unde provin problemele

În primul rând, banii alocaţi sănătăţii în România sunt în continuare mult prea puţini facă de necesităţile românilor. În plus, din 2006, aproape 24 de medicamente ieftine, dar care fac parte din tratamentul de bază al cancerului au dispărut din farmacii şi din spitale, fiindcă producătorii sau distribuitorii au considerat că nu rentează să le vândă în România. „Guvernul nu se poate opune deciziei lor de a nu mai vinde medicamentele“, a declarat pentru AFP subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană.

În prezent, Ministerul Sănătăţii caută căi de a importa medicamentele lipsă direct, prin compania naţională Unifarm. Între timp însă, românii bolnavi de cancer sunt nevoiţi, în continuare, să plătească până la 4.000 de dolari pentru tratamentul pe o lună, într-o ţară în care salariul mediu lunar este de aproximativ 455 de dolari, arată AFP.

„Depozitele au fost goale mult timp, iar pacienţii noştri au murit. Va răspunde cineva pentru aceste decese care puteau fi prevenite? Pentru copiii şi adulţii care au murit din lipsă de medicamente?“, întreabă retoric Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În România, rata de deces prin cancer este cu 10% mai mare decât rata medie europeană. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite