Transfuzia de sânge, posibil tratament antiîmbătrânire. Aparent, teoria vampirilor nu era chiar greșită

0
Publicat:

Cercetătorii au evidențiat recent potențialul remarcabil al unui nou tratament în lupta împotriva îmbătrânirii. Este vorba despre transfuzii de sânge de la persoane mai tinere.

Transfuzia de sânge poate încetini îmbătrânirea
Transfuzia de sânge poate încetini îmbătrânirea

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, transfuzia sângelui unui șoarece tânăr la unul bătrân poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular și poate prelungi durata de viață a șoarecilor mai în vârstă cu până la 10%. Autorii studiului de la Duke Health au descoperit că, cu cât sistemele circulatorii ale animalelor au fost combinate mai mult, cu atât efectele anti-îmbătrânire au durat mai mult după ce au fost separate.

Studiul indică faptul că persoanele mai tinere pot avea componente specifice în sângele lor care contribuie la vitalitate. Dacă sunt identificați, acești factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul și, potențial, să adauge ani de viață, scrie Study Finds.

Parabioza heterocronică poate încetini ritmul îmbătrânirii

Aceasta este prima dovadă că procesul, numit parabioză heterocronică, poate încetini ritmul îmbătrânirii, care este cuplat cu prelungirea duratei de viață și a sănătății”, spune dr. James White, autorul principal al studiului și profesor asistent în departamentele de Medicină și biologie celulară la Duke University School of Medicine și Duke Aging Center, într-un comunicat universitar.

Parabioza heterocronică implică îmbinarea chirurgicală a două animale de vârste diferite pentru a împărtăși un singur sistem circulator. Scopul principal a fost de a discerne dacă beneficiile acestui proces erau temporare sau mai durabile.

Anterior, cercetările de la Duke și alte instituții au observat efecte anti-îmbătrânire la șoarecii mai în vârstă, după trei săptămâni de circulație comună cu șoarecii mai tineri. Acești șoareci mai în vârstă au prezentat o activitate crescută, iar țesuturile lor au prezentat semne de întinerire.

Rezultate uimitoare

 „Gândul nostru a fost, dacă vedem aceste efecte anti-îmbătrânire în trei săptămâni de parabioză, ce se întâmplă dacă scoți acest lucru la 12 săptămâni”, spune dr. White. „Aceasta este aproximativ 10% din durata de viață a unui șoarece de trei ani.

Experimentul a folosit șoareci tineri la patru luni și șoareci mai bătrâni de doi ani.

Șoarecii mai în vârstă au prezentat funcții fiziologice îmbunătățite și au trăit cu 10% mai mult decât ceilalți lor care nu au fost supuși procedurii, după o perioadă de separare de două luni. Procesul a scăzut semnificativ vârsta epigenetică a sângelui și a țesutului hepatic la șoarecii mai în vârstă și a indus modificări ale expresiei genelor care contracarează îmbătrânirea. Aceste schimbări seamănă cu beneficiile observate în măsurile de extindere a duratei de viață, cum ar fi limitarea aportului de calorii. Efectele de întinerire au persistat chiar și la două luni după separare.

Dacă se aplică parametrilor de vârstă umană, expunerea la parabioză ar fi asemănătoare cu asocierea unui bărbat de 50 de ani cu un tânăr de 18 ani timp de aproximativ opt ani, adăugând potențial opt ani la viața persoanei în vârstă.

Exclus schimbul de sânge între oameni tineri și bătrâni

Cu toate acestea, dr. White a subliniat că obiectivul experimentului nu a fost acela de a sugera schimbul de sânge pe termen lung între oameni tineri și bătrâni, observând preocupările etice și practice evidente. El a mai menționat că alte tehnici anti-îmbătrânire, cum ar fi restricția calorică, au arătat rezultate mai promițătoare în prelungirea vieții la șoareci.

 „Lucrările noastre indică necesitatea de a explora ce factori din circulația sângelui tânăr cauzează acest fenomen anti-îmbătrânire. Am demonstrat că această circulație comună prelungește viața și sănătatea șoarecilor mai în vârstă și, cu cât expunerea este mai lungă, cu atât schimbările sunt mai permanente”, notează dr. White. „Elementele care conduc acest lucru sunt cele mai importante și nu sunt încă cunoscute. Sunt proteine ​​sau metaboliți? Este vorba despre celule noi pe care șoarecele tânăr le oferă sau pur și simplu șoarecele tânăr tamponează sângele vechi, pro-îmbătrânire? Acesta este ceea ce sperăm să învățăm în continuare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite