Studiu: Paracetamolul luat pe termen lung creşte riscul de hipertensiune arterială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh a arătat că paracetamolul luat pe termen lung creşte riscul de hipertensiune arterială. Totodată, persoanele care se confruntă deja cu această problemă prezintă un risc crescut de a face atac de cord sau un accident vascular.

Studiul a analizat evoluţia medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială.

Persoanelor li s-a cerut să ia 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi, timp de două săptămâni. Acesta este o doză obişnuită pentru pacienţii cu durere cronică. 

Datele studiului au arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială a persoanelor, „unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru atacuri de cord şi accident vascular cerebral”, a spus profesorul James Dear, scrie BBC.

Cercetătorii sfătuiesc medicilor să recomande pacienţilor cu dureri cronice o doză cât mai mică de paracetamol, dar şi să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială şi cu risc de boli de inimă.

Dr. Dipender Gill, lector de farmacologie clinică şi terapie, la Universitatea din Londra, a declarat că studiul, publicat în jurnalul Circulation, a constatat „o creştere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale în rândul populaţiei”, dar „că răman multe necunoscute”. ".

„În primul rând, nu este clar dacă creşterea tensiunii arteriale va fi menţinută prin utilizarea pe termen lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se ştie cu certitudine dacă orice creştere a tensiunii arteriale atribuită consumului de paracetamol ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a spus el.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au precizat că nu pot explica modul în care paracetamolul ar creşte tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care prescriu paracetamol pe termen lung.

Un alt studiu, derulat în SUA, a stabilit anterior o legătură între paracetamolul utilizat pe termen lung şi riscul crescut de atacauri de cord, dar fără a putea dovedi că unul l-a cauzat pe celălalt.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite