STUDIU O genă a cancerului mamar sporeşte riscul de cancer pulmonar în cazul fumătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumătorii care prezintă o mutaţie genetică asociată cu cancerul de sân se expun unui risc major de cancer pulmonar FOTO Shutterstock
Fumătorii care prezintă o mutaţie genetică asociată cu cancerul de sân se expun unui risc major de cancer pulmonar FOTO Shutterstock

Gena BRCA 2, cunoscută pentru implicarea ei în creşterea riscului de cancer mamar la femei, este asociată şi cu un risc mai mare de cancer pulmonar pentru fumători, indiferent dacă aceştia sunt femei sau bărbaţi, potrivit unui recent studiu britanic.

Cercetătorii de la Institute of Cancer Research (ICR) din Marea Britanie au găsit o legătură între unul dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer pulmonar, carcinom epidermoid, şi o mutaţie a genei BRCA 2 (BReast CAncer 2). Oamenii de ştiinţă afirmă că această mutaţie ar viza circa 2% din populaţia mondială.

"Toţi fumătorii se confruntă cu un risc considerabil pentru sănătatea lor, independent de profilul lor genetic, însă aceia care au acest defect genetic şi care fumează se confruntă cu un risc şi mai mare", a declarat Paul Workman, director general adjunct al ICR.

Studiul, publicat în revista britanică Nature Genetics, arată că aproximativ un sfert dintre fumătorii care prezintă acest "defect genetic" vor dezvolta un cancer pulmonar.

Rezultatele provin dintr-o meta-analiză a patru studii ce au monitorizat profilurile genetice ale unui număr de 11.348 de europeni suferind de cancer pulmonar şi ale altor 15.861 europeni fără cancer.

Fumătorii cu această mutaţie genetică au un risc de 25% de a dezvolta cancer pulmonar

Conexiunea dintre cancerul pulmonar şi gena BRCA 2 s-a dovedit a fi extrem de puternică în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, carcinomul epidermoid.

Un fumător prezintă în general un risc cu aproape 15% mai mare de a dezvolta un cancer pulmonar pe parcursul vieţii sale decât un nefumător. Rezultatele noastre arată că anumiţi fumători care prezintă mutaţii ale genei BRCA 2 se confruntă cu un risc uriaş de cancer pulmonar, de circa 25%", a explicat geneticianul Richard Houlston de la ICR.

Carcinomul epidermoid reprezintă aproximativ 40% din totalul cancerelor bronhopulmonare strâns legate de fumat.

Genele BRCA 1 şi BRCA 2 sunt implicate în repararea leziunilor ADN-ului. Mutaţiile de pe aceste gene, care apar la 0,2% dintre femei, generează un risc foarte mare de dezvoltare a cancerului mamar şi a celui ovarian.

CITEŞTE ŞI:

Raport recent. Tutunul afectează toate organele. Ce boli provoacă fumatul

Un raport recent arată că fumatul afectează toate organele corpului, putând să cauzeze nu doar cancer pulmonar ci şi alte afecţiuni grave precum diabetul sau atacul vascular cerebral. Raportul a fost prezentat de şeful direcţiei pentru sănătate publică din SUA. În România se estimează că la fiecare 16 minute un fumător moare de cancer pulmonar, dar şi că anual, 33.000 de cetăţeni de la noi din ţară sunt răpuşi de această boală.

Simptomele cancerului pulmonar sunt adesea confundate cu o răceală

În majoritatea cazurilor, cancerul de plămâni este diagnosticat când deja se înregistrează metastaze, ceea ce face foarte dificil tratamentul, avertizează specialiştii pneumologi.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite