Studiu: Anticorpii obţinuţi în urma infectării cu Covid-19 durează până la 12 luni. Vaccinarea sporeşte imunitatea

0
0
Rezultatele studiului arată astfel că vaccinarea sporeşte imunitatea celor care au suferit de COVID-19 Foto: Arhivă
Rezultatele studiului arată astfel că vaccinarea sporeşte imunitatea celor care au suferit de COVID-19 Foto: Arhivă

Anticorpii generaţi ca răspuns la o infecţie cu SARS-CoV-2 durează între şase şi 12 luni după contagiere, protejează împotriva diferitelor variante care circulă şi cresc după vaccinare, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de Michel Nussenzweig, şef al Laboratorului de Imunologie Molecular al Universităţii Rockefeller şi cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, relatează EFE.

Cercetătorii au descoperit că anticorpii continuă să evolueze timp de între 6 şi 12 luni şi cresc atunci când o persoană care a trecut prin boală se vaccinează. Concluziile lor au fost că imunitatea împotriva COVID-19 ar putea fi astfel mai durabilă, conform rezultatelor studiului publicate luni în revista Nature, potrivit Agerpres

Michel Nussenzweig şi echipa sa au analizat mostre de sânge de la 63 de persoane care anul trecut au avut COVID-19.

Dintre acestea, 26 au primit deja cel puţin o doză dintre vaccinurile de la Moderna sau Pfizer-BioNTech. Ei au verificat că după o perioadă de între 6 şi 12 luni anticorpii produşi, şi au observat că au crescut atât ca număr cât şi ca forţă.

Ulterior, când persoanele respective au fost vaccinate, au observat că organismul lor a produs anticorpi "cu o înaltă eficienţă" împotriva diferitelor variante de SARS-CoV-2 care circulă. La un an după infectare, activitatea neutralizatoare împotriva tuturor formelor ale virusului incluse în acest studiu era mai mică la persoanele care nu erau vaccinate, comparativ cu cele care se imunizaseră.

Rezultatele studiului arată astfel că vaccinarea sporeşte imunitatea celor care au suferit de COVID-19.

Conform sursei citate, cercetătorii au precizat că, dacă celulele evoluează în mod similar la persoanele vaccinate care nu au făcut boala, un vaccin de "întărire" programat în mod adecvat ar putea fi de asemenea capabil să genereze o imunitate protectoare împotriva variantelor noului coronavirus aflate în circulaţie.

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite