Senzaţie de arsură în anus? Ce boli se pot ascunde în spatele acestei neplăceri şi cât de grave pot fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi am experimentat măcar o dată în viaţă o astfel de senzaţie neplăcută.  Ocazional, nu este o problemă de sănătate, însă în cazul în care senzaţia este însoţită de sângerarea rectului, de scaun cu sânge sau mucus, la mijloc poate fi o boală gravă de tipul cancerului de colon.

De regulă, senzaţia de arsură în jurul anusului este semnul unei probleme banale apărute la nivelul stomacului sau tractului intestinal. Alimentele condimentate sau iuţi consumate pot avea acest efect, mai ales cele care conţin capsaicină, substanţă prezentă mai ales în ardeii iuţi. Capsaicina poate  irita mucoasa gastrointestinală, de la gură şi până la anus, cauzând inflamaţii şi înroşiri şi poate contribui la declanşarea diareei.

Igiena precară poate fi o altă cauză pentru care apar mâncărimea şi senzaţia de arsură. Lipsa băilor calde în fiecare zi lasă materiile fecale şi bacteriile din anus să irite mucoasa şi pielea din jurul acestuia cauzând infecţii. Pe lângă băile zilnice, duşurile locale sunt indicate ori de câte ori ne confurntăm cu deranjamente stomacale.

Hemoroizii apar ca urmare a îngroşării venelor din jurul rectului şi pot fi cauza sângerărilor rectale, însoţite de senzaţie de arsură şi mâncărime. Hemoroizii pot fi externi sau interni. Fisurile anale produc sângerări mai frecvente atunci când avem diaree sau constipaţie, dar nu neapărat şi pot fi însoţite de durere.

Proctalgia Fugax. Este o inflamaţie a tractului digestiv inferior a cărei origine este necunoscută şi care este considerată, de multe ori, un simptom al bolii hemoroidale. Pacienţii care suferă de această afecţiune au dureri abdominale intense, timp de câteva zeci de secunde, mai ales în timpul nopţii, însoţite de senzaţia de a defeca, care nu se materializează cu eliminarea bolului fecal. Cele mai multe persoane care au boala experimentează 5-6 astfel de episoade pe an pentru care au nevoie de îngrijire medicală.

Chisturile, eczemele, psoriazisul, dermatitele pot fi alte cauze care pot determina mâncărimi şi senzaţii de arsură. Aceste boli de piele pot  afecta această parte a corpului, la fel de mult ca oricare altă parte.

Infecţiile. Bolile cu transmitere sexuală precum gonoreea, chlamydia, herpesul genital, paraziţii intestinali, anumite tipuri de candida, pot fi, de asemenea, explicaţii ale apariţiei senzaţiei de arsură.

Ocazional, o astfel de problemă nu ar trebui să ne îngrijoreze.Tot ce trebuie să facem este să evităm mâncarea iute, să ne ferim de sexul anal şi să menţinem zona curată. Sucul de lămâie şi bananele adăugate în dietă ne pot ajuta să avem un tranzit intestinal normal.

Însă, dacă această senzaţie este însoţită de scaune cu sânge sau mucus este cazul să mergem la medic pentru un control amănunţit pentru că la mijloc poate fi o boală gravă.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite