Sechelele musculare se tratează prin termo şi hidroterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Gigi Teodoru,şef secţie BFT la Spitalul Militar Central

Ruptura de fibră musculară, cea de tendon muscular, dar şi atrofia musculară pot fi tratate eficient prin balneofizioterapie.
La un pacient, pe lângă aceste trei afecţiuni, mai pot apărea şi altele, grupate în ceea ce medicii numesc sechelele musculare posttraumatice: hematom muscular, care se dezvoltă ca o duritate resimţită la palpare, ischemia musculară, adică oxigenarea deficitară a muşchiului, retractura musculară, reprezentată de rezistenţa opusă de muşchi la întinderea lui pasivă şi de scăderea complianţei muşchiului, însoţită de scăderea mobilităţii articulaţiilor şi lispa elasticităţii, dar şi contractura musculară reprezentată de scurtarea muşchiului sau menţinerea unei tensiuni musculare, uneori dureroasă. Tratamentul balneofizioterapeutic urmăreşte recuperarea flexibilităţii şi elasticităţii muşchiului, redarea forţei musculare şi creşterea acesteia, creşterea rezistenţei musculare şi a coordonării musculare.
Pentru durerea tenomusculară se recomandă repaus la pat, crioterapie, dar nu pe zonele de ischemie musculară. Nu trebuie efectuate tracţiuni pe tendoane, dar, în schimb, se fac masaje decontracturante şi se administrează medicamente antialgice pentru ameliorarea circulaţiei locale. De asemenea, se poate face termoterapie sau hidroterapie. Sunt eficiente proceduri de fizioterapie pentru reducerea edemului inflamaţiei, creşterea circulaţiei locale, favorizarea procesului de vindecare şi reducerea sechelelor. Se poate face kinetoterapie cu mobilizări ale segmentelor afectate cu mişcări pasiv-active şi active, exerciţii de tonifiere şi de creştere a forţei musculare. De cele mai multe ori, în ruptura de tendon muscular se intervine chirurgical cu sutura tendonului respectiv. În retractura musculară se poate folosi parafina. Strecingul trebuie făcut blând, lent, bine direcţionat şi nu pe musculatura inflamatorie şi nici pe edem, astfel încât să nu apară durere. Procedura durează în jur de o oră şi se poate face pe scripeţi, pârghii şi cu greutăţi.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite