Se cere eliminarea treptată a combustibililor fosili. Milioane de vieți pierdute anual din cauza poluării

0
Publicat:

Din cele peste 8 milioane de decese la nivel mondial cauzate de poluarea aerului în aer liber, 61% sunt legate de combustibilii fosili, arată un studiu.

Caption Eliminarea combustibililor fosili va fi dezbătută la summitul Cop28 din Dubai
Eliminarea combustibililor fosili va fi dezbătută la summitul Cop28 din Dubai FOTO Shutterstock

Poluarea aerului rezultată din utilizarea combustibililor fosili ucide 5 milioane de oameni la nivel mondial în fiecare an, un număr de decese mult mai mare decât estimările anterioare, conform celui mai mare studiu de acest gen, citat de Guardian.

Cifrele alarmante, publicate în ajunul summitului climatic Cop28 din Dubai, vor intensifica presiunile asupra liderilor mondiali de a lua măsuri. Printre deciziile de la conferința ONU se va număra, pentru prima dată, începerea treptată de "eliminare" a combustibililor fosili.

Cercetările au arătat că trecerea de la combustibili fosili la surse de energie curate, regenerabile, ar salva multe vieți și ar ajuta la combaterea încălzirii globale. Cu toate acestea, până acum, estimările mortalității au variat considerabil.

Un nou studiu arată că poluarea aerului, rezultată din utilizarea combustibililor fosili în industrie, generarea de energie și transport, reprezintă 5,1 milioane de decese evitabile pe an la nivel global.

Contribuția combustibililor fosili reprezintă 61% din totalul estimat de 8,3 milioane de decese la nivel mondial datorate poluării aerului, din toate sursele, în 2019.

Eliminarea combustibililor fosili ar putea avea un impact mai mare decât se credea

Noile estimări ale deceselor legate de combustibilii fosili sunt mai mari decât majoritatea valorilor raportate anterior, sugerând că eliminarea combustibililor fosili ar putea avea un impact mai mare asupra mortalității decât se credea anterior.

"Rezultatele noastre sugerează că eliminarea globală a combustibililor fosili va avea beneficii mari pentru sănătate, mult mai mari decât cele indicate de majoritatea studiilor anterioare", a scris echipa globală de cercetători BMJ.

"Aceste date susțin creșterea cotei de energie curată, regenerabilă, susținută de ONU prin obiectivele de dezvoltare durabilă pentru 2030 și ambiția neutralității climatice pentru 2050", se mai arată în studiu.

Poluarea aerului este principalul factor de risc pentru sănătatea mediului pentru boală și deces, dar puține studii au atribuit decese unor surse specifice de poluare a aerului și rezultatele diferă în mod larg.

Înlocuirea combustibilor fosili, o soluție până în 2050

Pentru a aborda această problemă, o echipă internațională de cercetători din Marea Britanie, SUA, Germania, Spania și Cipru, a folosit un nou model pentru a estima decesele datorate poluării aerului legate de combustibilii fosili și pentru a evalua potențialele beneficii pentru sănătate ale politicilor care înlocuiesc combustibilii fosili cu surse de energie curate, regenerabile.

S-au evaluat decesele în exces folosind date din studiul Global Burden of Disease 2019, precum și date de la NASA privind particulele fine și populația, și modelarea chimiei atmosferice, aerosoli și riscul relativ pentru 2019.

Rezultatele arată că, în 2019, 8,3 milioane de decese la nivel mondial au fost atribuite particulelor fine (PM2.5) și ozonului (O3) în aerul ambiental, dintre care 61% (5,1 milioane) au fost legate de combustibilii fosili.

"Reducerile majore ale emisiilor de poluare a aerului, în special prin eliminarea combustibililor fosili, ar putea avea rezultate pozitive mari pentru sănătate. Rezultatele arată că povara mortalității din cauza poluării aerului prin utilizarea combustibililor fosili este mai mare decât majoritatea estimărilor anterioare", au scris cercetătorii.

Un motiv pentru care modelul a produs estimări mai mari decât majoritatea studiilor anterioare a fost faptul că se baza doar pe studii despre poluarea aerului în aer liber.

Încă există incertitudini, dar având în vedere obiectivul Acordului de la Paris de neutralitate climatică până în 2050, "înlocuirea combustibililor fosili cu surse de energie curate, regenerabile, ar avea beneficii imense pentru sănătatea publică și climă".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite