Românii de la oraş vor ca sănătatea să fie o prioritate pentru Guvern. Ce ar trebui schimbat în politicile publice de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din mediul urban îşi doresc spitale bine echipate
Românii din mediul urban îşi doresc spitale bine echipate

74% din români cred că majoritatea măsurilor propuse în domeniul sănătăţii în ultimii trei ani nu au fost puse în practică şi aproximativ 65% nu simt o schimbare în bine în acest domeniu, potrivit datelor unui sondaj iniţiat de Coaliţia Votez pentru Sănătate.

Coaliţia „Votez pentru Sănătate” a relansat campania de informare şi implicare publică „Votez pentru Sănătate” care-şi propune să genereze o schimbare în acest domeniu.

„Necesitatea unei schimbări în bine şi implementarea unor măsuri concrete, precum o finanţare adecvată, programe de prevenţie şi un acces mai bun la îngrijire şi medicamente, sunt reflectate şi de percepţia pacienţilor români asupra sistemului de sănătate, arată datele studiului reprezentativ pentru populaţia urbană Sănătatea ca prioritate în România, realizat de ISRA Center  - membru al Coaliţiei Votez pentru Sănătate, în luna octombrie 2019“, potrivit unui comunicat al Coaliţiei.  

Astfel, 99% din românii din mediul urban cred că sănătatea ar trebui să fie o prioritate pentru Guvern şi autorităţi, iar 86% consideră că standardele europene de tratament sunt inaccesibile în România. Finanţarea, investiţiile şi lipsa unor dotări moderne sunt principalele lipsuri ale sistemului de sănătate, în opinia respondenţilor.

96% din repondenţi au declarat că au interacţionat în ultimii trei ani cu sistemul de românesc de sănătate, însă doar 38% s-au declarat mulţumiţi de ultima interacţiune.

2019-2020 este o perioadă electorală şi reprezintă o şansă în plus de a-i convinge pe actualii şi viitorii aleşi că Sănătatea românilor trebuie privită ca o investiţie pe termen lung. Prin campania «Votez pentru Sănătate» ne propunem să atragem implicarea a cât mai mulţi români, să convingem  autorităţile să ia măsuri concrete pentru ca, în final, să putem beneficia cu toţii de un sistem sanitar modern şi performant“, a declarat Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină şi membru al Consiliului de Experţi Votez pentru Sănătate.

Ce îi îngrijorează pe români

Principalele aspecte care îi afectează pe pacienţii români sunt calitatea slabă a îngrijirilor medicale, numărul insuficient de medici, lipsa unei viziuni pe termen lung privind sănătatea şi accesul limitat la medicamente noi, potrivit aceluiaşi studiu.

Pentru 78% din repondenţi, a avea acces la îngrijire şi medicamente este un lucru foarte important, însă dintre cei care au primit o reţetă de medicamente noi, 4 din 10 au avut dificultăţi în a găsi tratamentul de care aveau nevoie.

„Sănătatea cetăţenilor ar trebui să fie o prioritate pentru decidenţi, dar totodată depinde de fiecare dintre noi cât de mult punem accent pe acest subiect. Noi, cetăţenii, ar trebui să fim cei care alegem priorităţile pe care le dorim“, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România  şi membru al Consiliului de Experţi Votez pentru Sănătate.

Priorităţil, în opinia beneficiarilor

Sănătatea ar trebui să primească o finanţare mai mare din partea Guvernului, cred 97% din români, în timp ce 74% din aceştia cred că mai puţin de jumătate - sau niciuna - dintre măsurile propuse pentru Sănătate au fost realizate.

În privinţa măsurilor pe care şi le-ar dori implementate, în topul celor propuse sunt îmbunătăţirea îngrijirilor medicale, investiţii în echiparea spitalelor, lansarea unor programe de prevenţie şi accesul la medicamente de ultimă generaţie.

Votez pentru Sănătate este o campanie de informare şi implicare publică, lansată în octombrie 2016, la iniţiativa Coaliţiei „Votez pentru Sănătate”, care îşi propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică şi să genereze o schimbare concretă în sistemul de sănătate. Peste 20 de entităţi şi instituţii s-au alăturat până în prezent Coaliţiei: asociaţii profesionale, societăţi medicale, asociaţii de pacienţi, companii private, experţi în diverse domenii, lista entităţilor care vor să se alăture fiind deschisă pe toată perioada campaniei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite