Nouă din 10 fumătoare continuă să fumeze chiar dacă sunt gravide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maternitatea nu ajută femeile să renunţe la fumat. Nouă din 10 femei britanice continuă să aibe acest viciu chiar dacă rămân însărcinate şi chiar dacă ştiu că riscul de a naşte un copil cu probleme de sănătate este mare

Până acum, se ştia că majoritatea femeilor renunţă la fumat atunci când află că sunt însărcinate. Însă, un studiu făcut de cercetătorii de la două universităţi -Nottingham şi York – arată că doar o minoritate din gravidele fumătoare reuşesc să renunţe la acest viciu pe perioada sarcinii, potrivit „The Independent“.

„Cele mai multe gravide fumătoare nu reuşesc să se lase de fumat pe perioada sarcinii, iar cele care reuşesc să facă acest lucru se reapucă în maximum 6 luni de la naşterea copilului“, se arată în studiu.

În aceste condiţii, programul împotriva fumatului pe care îl pot accesa viitoarele mame britanice este un eşec.  „Cercetarea noastră arată fără prejudecăţi ce nevoi are o femeie gravidă pentru a se lăsa de fumat şi ce-i oferă serviciile noastre de sănătate“, a explicat dr. Matthew Jones, cercetător la Universitatea din Nottingham.

Femeile care se reapucă de fumat după ce au renunţat în timpul sarcinii îşi expun copiii unor riscuri de sănătate asociate cu fumatul pasiv, cu problemele de respiraţie şi morţii subite. În plus, probabilitatea ca şi copiii să fie fumători la vârsta adultă creşte exponenţial.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite