Noi tratamente pentru hernia de disc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea românilor care au hernie de disc se pot trata printr-o tehnică nouă, minim invazivă, fără să mai aibă nevoie de operație clasică. La trei ore după intervenţie, pacientul poate pleca acasă.

Nucleoplastia percutană este cea mai nouă metodă de tratament chirurgical al herniei, disponibilă şi în România. Aceasta este indicată în cazurile medii de hernie de disc, cele mai numeroase.

Intervenția se realizează cu ajutorul unui dispozitiv prevăzut cu un ac în vârf, ce pătrunde prin piele până la discul herniat. Noul tip de intervenţie nu se recomandă în cazurile simple de hernie, în care discul intervertebral este ușor deformat.

În această situație, bolnavul poate simți furnicături sau disconfort în mâini și picioare, care trec cu kinetoterapie și medicamente antiinflamatoare.

„Adevărata“ hernie, însă, este atunci când discul este rupt, iar substanța gelatinoasă care umple cavitatea acestuia, cunoscută sub denumirea de nucleu pulpos, iese în afară și apasă pe terminațiile nervoase.

În acest caz, bolnavul riscă să-și piardă mobilitatea. Dacă te afli în această situație, ai nevoie de operație clasică, cu bisturiu, și de multe zile de spitalizare și săptămâni de recuperare. Dacă, însă, te afli între aceste două situații, iar discul este deformat serios, dar nu s-a rupt încă, indicația este de nucleoplastie percutană.

Intervenție cu anestezie locală

Noul tip de intervenție a fost deja „testat” în România pe aproximativ 1.000 de pacienți, la Spitalul Universitar de Urgență și la Centrul de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș” din București.

Procedura nu durează mai mult de jumătate de oră și este realizată cu ane­s­tezie locală. Specialistul îți va introduce prin piele și mușchi, până la discul intervertebral afectat, un dispozitiv prevăzut cu un ac la capăt. Acesta aspiră nucleul pulpos în surplus care apasă pe terminațiile nervoase. Astfel, presiunea  asupra terminațiilor nervoase se va reduce. Teoretic, poți pleca acasă la trei ore după intervenție.

Practic, însă, ar fi bine să mai stai internat în spital până a doua zi, pentru a putea beneficia gratuit de operație, prin asigurarea de sănătate. La spitalul Universitar de Urgență din București se pot face gratuit, zilnic, maximum două astfel de intervenții. Intervenţia se poate face şi în mai multe clinici particulare, contra sumei de 4.900 lei.

De ce apare?

Hernia de disc apare de regulă în zona cervicală (la ceafă) și în zona lombară (la șale), în urma procesului natural de îmbătrânire sau în urma unei traume. Coloana vertebrală este alcătuită din vertebre, separate una de alta prin discuri, care previn eroziunea vertebrelor (sunt ca niște pernuţe care amortizează șocul).

Hernierea discurilor (sau un disc „alunecat”) apare în momentul în care un disc deformat sau rupt se deplasează din poziţia iniţială și apasă pe măduvă. Simptomele unei hernii de disc variază de la furnicături în mâini, în picioare sau în fese, până la slăbiciune în membre, dureri de spate sau pierderea unor reflexe.

În cazuri extreme, hernia netratată poate duce la paralizie.

Dr. Rareș Nechifor
specialist în radiologie intervenţională Spitalul Universitar de Urgenţă București

RMN-ul este cel care ne spune dacă este cazul de nucleoplastie percutană. Dacă această intervenţie este făcută fără indicaţii precise, există riscul recidivei.

Studiile arată că intervenţia este o reușită în 80 la sută din cazuri. În celelalte, nu a dat rezultatele așteptate tocmai din cauză că nu a fost corect recomandată. Dacă discul este rupt sau calcifiat, nu mai recomandăm nucleoplastie. De asemenea, această intervenţie se contraindică și dacă înălţimea discului este la mai puţin de jumătate decât ar trebui să fie.

Acest lucru arată că discul este deshidratat, nu mai are aceeași cantitate de nucleu pulpos, nemaifiind posibilă aspirarea. Dacă este recomandată cum trebuie, intervenţia are șanse mari de reușită.

După două zile, pacientul poate să-și reia viaţa, dar continuă să ia tratament antiinflamator timp de două săptămâni. Normal, se contraindică pe viitor mișcările bruște sau ridicatul greutăţilor mari.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite