Ministrul Sănătății despre tragedia de la Vaslui: Pacienții au ingerat o substanță toxică sau chimică

0
Publicat:

Ministrul Sănătății a explicat joi, după ședința de Guvern, care este situația pacienților aflați sub tratament în urma tragediei de la Vaslui. Alexandru Rafila spune că un spital nu poate primi mâncare dacă nu este însoțită de un certificat de sănătate.

Declarații ale Ministrului Sănătății legate de tragedia de la Vaslui - Foto Gov.ro
Declarații ale Ministrului Sănătății legate de tragedia de la Vaslui - Foto Gov.ro

Potrivit Agerpres, toţi cei 29 de pacienţi de la spitalul din Murgeni (judeţul Vaslui) internaţi cu diagnostic de toxiinfecţie alimentară au o evoluţie favorabilă, după cum a declarat ministrul Sănătăţii.

Reamintim că în tragedia de la Vaslui, trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au murit și alți 29 au fost duși la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. În total, 147 de pacienți și angajați ar fi mâncat ciorbă și pește prăjit, gătite la o mănăstire, dar și icre și conserve cu pește. O anchetă medicală a fost începută în acest caz pentru a se stabili ce mâncare a provocat decesul celor trei pacienți.

În total 29 de pacienți au fost tranferați la trei spitale unde puteau să primească și asistență medicală de terapie intensivă. Cele trei spitale sunt două din jud. Vaslui, respectiv Spitalul din Bârlad și Spitalul din Vaslui și bineînțeles și la Iași care este să spunem cel puțin un centru regional al patologiei infecțioase”, a transmis, joi, ministrul Sănătății.

De asemenea, Alexandru Rafila a dat detalii despre evoluția anchetei, după ședința de Guvern.

S-au prelevat probe de aliment de la spital și probe biologice de la pacienții care prezentau simptomatologia și au fost trimise la Inst. De Medicină Legală din Iași, de asemenea, în paralel, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor a desfășurat o activitate de control atât la spital, cât și la mânăstirea de unde proveneau alimentele posibil incriminate. Peștele din care a provenit mâncarea înțeleg că avea acte de proveniență, s-au găsit și alte cantități folosite care nu aveau acte de proveniență, însă nu au fost folosite pentru prepararea acestei mese.” , a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a declarat că probele sunt în analiză la la Institutul de Sănătate Publică Animală pentru diagnostic microbiologic și că nu poate da detalii despre eventualele susbtanțe toxice.

Toți pacienții care se află internați au o evoluție favorabilă, inclusiv cel care se află internat la terapie intensivă la spitalul din Bârlad, are reflexe de glutiție, respiră spontan, dar este sub supraveghere. Sperăm că situația dramatică de ieri nu va mai continua.”, a adăugat Alexandru Rafila.

Mai mult decât atât, Ministrul Sănătății a evidențiat că este foarte important să se găsească sursa acestei „toxiinfecții sau intoxicații, după caz, nu știm încă, și bineînțeles poliția care desfășoară la rândul ei o anchetă, de data aceasta penală, va prezenta concluzii când vor fi mai multe informații.

Întrebat cine este vinovat de tragedia aceasta, ministrul a răspuns că „managementul spitalului răspunde întotdeauna pentru modul de administrare a hranei, indiferent de subordinea cui este. Aici vorbim de o unitate aflată în subordinea Primăriei Murgeni.”

Alexandru Rafila a adăugat că „Trebuie să învățăm să respectăm regulile și legea”.

În calitate de medic microbiolog, Alexandru Rafila a explicat care ar putea fi cauzele incidentului.

Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost voba mai degrabă despre o intoxicație, sigur nu am niciun element deocamdată de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină bacteriană, fie o substanță chimică.” , a explicat ministrul.

Legat de hrana care poate ajunge într-un spital, Alexandru Rafila a transmis că : „Distribuția mâncării într-un spital trebuie făcută din surse autorizate. Trei posibile surse autorizate sunt: fie pregătești mâncarea în spital, fie ai un contract de catering care să fie autorizat să o prepare și transporte în siguranță, sau a treia posibilitate, a unei donații, lucru posibil pentru unele produse care trebuie să fie însoțite de un certificat de calitate.

Ministrul este de părere că aceste tragedii ar trebui prevenite, nu sancționate : „oricum, mănăstirea respectivă a fost amendată, ideea este să previi astfel de incidente, nu să dai amendă.”

Acesta a insistat că spitalul se află în subordinea Primăriei Murgeni și că ar trebui ca regulile să fie înțelese și respectate: „Dacă era în subordinea Ministerului Sănătății noi am fi luat o măsură de suspendare a managerului, pentru că este o situație absolut intolerabilă.”, a completat Alexandru Rafila.

Pacienții internați în Spitalul de Psihiatrie Murgeni au primit marți mâncare de pomană de la Mănăstirea Florești, din județul Vaslui. Trei pacienți au murit și unul se află în stare gravă. Mai multede 140 de persoane, pacienți și angajați ai Spitalului de Psihiatrie,  ar fi consumat   la prânz pește pangasius de la mănăstire, iar spitalul le-a dat la masa de seară conserve din pește.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite