Mai poate fi consumată mâncarea după ce a căzut pe jos? Mitul celor cinci secunde, desfiinţat de experţi

0
0

Nu este un secret că podeaua bucătăriei este unul din cele mai murdare locuri din casă. Ei bine, un medic american susţine că în chiuvetă colcăie mai mulţi microbi decât pe pardoseală şi cu toate acestea nu ne ferim să atingem alimentele de ea şi apoi să le consumăm. Care spune el că sunt cele mai murdare locuri din casă.

Mâncarea scăpată pe jos se contaminează instantaneu cu bacteriile şi microbii de pe pardoseală, a dezvăluit un studiu publicat recent. pentru cine mai avea vreun dubiu, acest nou studiu desfiinţează mitul celor cinci secunde, potrivit căruia microbilor le-ar fi necesar acest timp pentru a „coloniza“ alimentele, scrie dailymail.co.uk.

Profesorul de pediatrie Aaron Carroll de la Universitatea din Indiana, SUA, este şi el de părere că alimentele sunt contaminate aproape instantaneu, dar spune că, în ceea ce îl priveşte, nu are nicio reţinere de a consuma mâncarea pe care a scăpat-o pe pardoseală. Şi aceasta pentru că, spune el, pe jos nu este mai multă murdărie decât în alte locuri din bucătărie, cum ar fi chiuveta, bufetul sau mânerul frigiderului.

Specialistul a declarat pentru „New York Times“ că înainte de a intra în panică şi a ne repezi să curăţăm murdăria cu dezinfectanţi să ne gândim puţin dacă descoperirea acestui adevăr este motiv de alarmă.

„Oamenii reacţionează în două moduri: fie dau în paranoia faţă de orice murdărie, fie îşi dau seama că sistemul nostru imunitar este destul de rezistent. Să ne gândim însă că am atins de atâtea ori aceste locuri murdare fără să băgăm de seamă şi nu ni s-a întâmplat nimic“, mai spune acesta.

Profesorul a adus ca argument un studiu făcut, în 1998, de Charles Gerba, un profesor de microbiologie de la Universitatea din Arizona. Acesta, împreună cu echipa lu,i au studiat care sunt cele mai mizerabile locuri dintr-o casă.

Ei au descoperit că, în timp ce pe podea erau trei colonii de bacterii pe centimetru pătrat, pe mânerul frigiderului s-au găsit 5, iar în chiuvetă şi mai multe.  

Dr. Carroll mai spune că aceleaşi principii pot fi aplicate şi în baie. Multă lume crede că mizeria maximă se află pe capacul de toaletă, însă un studiu pe această temă a găsit mai puţine bacterii pe suprafaţa acestuia decât pe mânerul de tras apa sau pe robinetul de la chiuvetă.

Potrivit dr. Carroll, cea mai bună cale să nu ne îmbolnăvim este aceea de a ne spăla de fiecare dată pe mâini înainte de masă. „Nu ezit să mănânc mâncarea pe care am scăpat-o pe jos pentru că mă îngrijoprează mai puţin, comparativ cu alte situaţii. Poate că sunteţi de altă părere“.

„Oricum ar fi, o decizie ar trebui luată în urma unor judecăţi bazate pe riscuri relative şi nu pe intervale arbitrare de timp în care un lucru s-a atins de altul“, conchide acesta.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite