Johnson & Johnson anunţă selectarea unui vaccin-candidat împotriva Covid-19. Când încep studiile clinice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile farmaceutice s-au mobilizat pentru găsirea unui vaccin care să prevină infecţia cu Covid-19
Companiile farmaceutice s-au mobilizat pentru găsirea unui vaccin care să prevină infecţia cu Covid-19

Companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson au anunţat selectarea unui candidat pentru vaccinul împotriva noului coronavirus, după trei luni de căutări.

Un comunicat al  Johnson & Johnson anunţă totodată extinderea parteneriatului deja extistent cu Autoritatea de Cercetare şi Dezvoltare Biomedicală Avansată (BARDA), precum şi creşterea rapidă a capacităţilor de producţie cu obiectivul de a furniza global peste un miliard de doze de vaccin.

Compania se aşteaptă să iniţieze studiile clinice umane pentru acest vaccin până în septembrie 2020 şi anticipează că primele loturi de vaccin Covid-19 ar putea fi disponibile pentru aprobarea accelerată de punere pe piaţă la începutul lui 2021, proces semnificativ accelerat faţă de termenele obişnuite de dezvoltare ale unui vaccin.

”Printr-un nou parteneriat de referinţă, BARDA, care face parte din Biroul Secretarului Adjunct pentru Pregătire şi Răspuns (ASPR) a Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane al Statelor Unite, şi Johnson & Johnson şi-au luat angajamentul să investească împreună peste 1 miliard de dolari americani în co-finanţarea cercetării, dezvoltării şi testării clinice a vaccinului. În susţinerea acestor eforturi, Johnson & Johnson va folosi platformele sale deja validate pentru vaccinuri şi resursele aferente, inclusiv personalul şi infrastructura globală, în funcţie de necesităţi. Separat, BARDA şi Compania au asigurat finanţare suplimentară pentru susţinerea intensificării demersurilor de a identifica potenţiale tratamente antivirale împotriva noului coronavirus”, se arată într-un comunicat. 

Johnson & Johnson mai anunţă că va extinde şi capacităţile de producţie globale ale Companiei, inclusiv printr-o unitate nouă de producţie a vaccinului în SUA şi extinderea unităţilor sale din alte ţări. Suplimentarea capacităţii va facilita producţia rapidă a unui vaccin şi va permite furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin eficient şi cu profil favorabil de siguranţă, la nivel global. Compania intenţionează să înceapă producţia la risc şi îşi ia angajamentul de a oferi publicului un vaccin accesibil, în condiţii non-profit, pentru folosire în regim de urgenţă în timpul pandemiei.

Imunizarea antigripală a fost sistată Foto: Arhivă Adevărul

Alex Gorsky, preşedinte şi Chief Executive Officer al Johnson & Johnson, a declarat că „Lumea se confruntă cu o criză de sănătate publică, iar noi suntem determinaţi să ne aducem aportul la producţia unui potenţial vaccin Covid-19, disponibil şi accesibil global cât de repede cu putinţă. În calitate de cea mai mare companie multinaţională din domeniul sănătăţii, considerăm că avem o responsabilitate profundă să îmbunătăţim sănătatea oamenilor din întreaga lume, în fiecare zi. Johnson & Johnson are avantajul unui mix alcătuit din expertiza ştiinţifică, extinderea operaţiunilor şi capacitatea financiară pentru a ne uni resursele în colaborarea cu alte entităţi, pentru a accelera lupta împotriva acestei pandemii.”

Cum s-a făcut selecţia

Johnson & Johnson a iniţiat eforturile de cercetare a diferitelor potenţiale vaccinuri candidate în luna ianuarie 2020, de îndată ce secvenţa noului coronavirus (Covid-19) a devenit disponibilă. Echipe de cercetare din cadrul Janssen, în colaborare cu Centrul Medical Beth Israel Deaconess, parte a Şcolii de Medicină Harvard, au realizat şi testat mai mulţi candidaţi pentru vaccin folosind tehnologia AdVac® Janssen.

Prin colaborări cu oameni de ştiinţă din cadrul mai multor instituţii academice, variante diferite de vaccin au fost apoi testate pentru a le identifica pe cele cu potenţialul cel mai bun în generarea unui răspuns imun în cadrul testelor preclinice.

În urma acestui demers, Johnson & Johnson a identificat un candidat principal pentru vaccinul COVID-19 (cu două variante de rezervă), ceea ce duce la primele etape de producţie. Cu un parcurs accelerat, Compania şi-a propus să iniţieze studiul de fază 1 în luna septembrie 2020, iar datele clinice privind siguranţa şi eficacitatea acestuia se estimează a fi disponibile până la sfârşitul anului. Acest proces ar permite o disponibilitate a vaccinului pentru folosire în regim de urgenţă la începutul lui 2021.

Pentru comparaţie, procesul obişnuit de dezvoltare a unui vaccin presupune un număr de stadii diferite de cercetare, pe o perioadă de 5-7 ani, înainte ca un candidat să fie abia luat în considerare pentru aprobare.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite