Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român

0
Publicat:

Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care menţin sănătatea celulelor.

Roșia neagră are proprietăți superioare roșiei clasice. FOTO I. Bunilă
Roșia neagră are proprietăți superioare roșiei clasice. FOTO I. Bunilă

Nu întâmplător, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, medicii recomandă la unison consumul de fructe şi legume.

Pe lângă aportul lor alimentar, sunt bune şi din punct de vedere medicinal, pentru că ele contribuie la prevenirea unor boli. Licopenul, carotenul, biotina, capsaicina, vitaminele sunt câteva dintre substanţele produse de aceste plante, de care organismul uman are mare nevoie.

Tomata, supranumită regina legumelor, se cultivă în România pe suprafeţele cele mai mari, din rândul legumelor, şi este folosită pe scară largă în alimentaţie, în diverse preparate. Consumul mare de tomate este recomandat celor care vor să ţină departe bolile de organismul lor. Roşiile au un rol chiar şi în prevenirea cancerului, ne asigură cercetătorul buzoian.

„Are în compoziţie substanţe flavonoide, substanţe antioxidante. Deci, celor care vor să se ferească de cancer, de boala aceasta nemiloasă pe care o întâlnim frecvent, le dă o oarecare protecţie pentru că substanţele acestea previn îmbolnăvirea celulei sau contribuie chiar la pansarea sau extragerea radicalilor liberi de la nivelul celular şi îi elimină din organism”, spune Costel Vânătoru.

Recomandarea legumicultorilor este să consumăm tomatele mai ales în această perioadă, când apar roşiile româneşti, care provin din exploataţii unde nu s-au folosit substanţe chimice şi s-a utilizat o tehnologie clasică de fertilizare. Legumele produse într-un mediu artificial preiau  din substanţele de sinteză sau pesticidele cu care au fost tratate.

„Ca legumele să aibă beneficii asupra organismului nostru, trebuie să fie produse fie în sistem ecologic, fie în tehnologii tradiţionale, fără să provină din aceste ferme unde se cultivă în sistem intensiv, cu substanţe de sinteză, tehnologii din acestea avansate, cum este în afară, anume cultura legumelor fără sol, pe suport nutritiv, vată minerală sau alt suport”, declară Vânătoru.

Toate legumele şi zarzavaturile din grădinile noastre au în conţinutul lor elemente benefice sănătăţii. Ardeiul iute este un veritabil medicament, pentru că prin substanţele din compoziţia sa are o mare contribuţie asupra sănătăţii. Ardeiul conţine caroten şi licopen, vitamina C, hidraţi de carbon.

„Cea mai importantă este capsaicina, adică ceea ce ştim noi că ustură, care este o substanţă antiinflamatorie şi pentru care nu întâmplător este folosit pe scară largă în multe produse farmaceutice, chiar şi pentru prevenirea şi combaterea alcoolismului”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

buzau

Ceapa şi usturoiul, spune cercetătorul buzoian, pot fi puse în grupa legumelor care prin substanţele pe care le conţin contribuie foarte mult la distrugerea agenţilor patogeni ai tubului digestiv.

„Dacă se creează anumite cheaguri de sânge în organism, usturoiul este cel care dizolvă, care curăţă, este cel care contribuie la dizolvarea lor, pe lângă faptul că este un antibiotic natural. Are şi un uşor efect analgezic. Sunt multe medicamente care au în compoziţia lor şi extracte din usturoi”, spune Vânătoru.

Dintre verdeţuri, mărarul contribuie cel mai mult la menţinerea stării de sănătate. Conţine melatonină, o substanţă foarte bună pentru sănătate, în special pentru glande. Varza oferă și ea o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, cele mai cunoscute fiind efectele sale antiinflamatorii.

Rădăcinoasele, precum morcovul, sunt şi ele benefice organismului. Sucul de morcovi este foarte bun pentru copii, prin conținutul de săruri minerale și vitamine. Contribuie foarte mult la starea de sănătate a ochilor, ajutând vederea.

Pepenii şi castraveţii sunt benefici organismului uman mai ales pentru efectul detoxifiant. Pepenele este un bun diuretic. Pentru că ajută foarte mult şi curăţă organismul de toxine, e bine să se facă o cură de pepene în fiecare an.

Și specialiştii Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău recomandă în perioada primăverii amenajarea „farmaciilor" de grădină, spaţii în care pot fi cultivate cu succes plante medicinale la costuri reduse, răsadurile putând fi plantate în ghivece şi instalate inclusiv în balcoanele apartamentelor.

SCDL Buzău comercializează în această perioadă o gamă largă de răsaduri pentru spaţii protejate, răsaduri de câmp şi seminţe. În colecţiile oferite spre vânzare se regăsesc soiuri de plante medicinale care se pot cultiva pe suprafeţe extinse, dar pot fi amenajate şi sub forma unor grădini farmaceutice în orice gospodărie.

„Staţiunea a scos la vânzare o parte din răsaduri, avem salvie, măghiran, isop, melisa, gălbenele, mentă. Există comenzi foarte mari pentru mentă şi pentru salvie. Sperăm să producem cât mai multă. Sezonul trecut am avut undeva la peste 80.000 de fire de plante medicinale la vânzare, iar anul acesta cel mai probabil cifra va fi aceeaşi", a declarat dr.ing. din cadrul SCDL, Florentina Vasile.

Pentru amenajarea unei grădini cu plante medicinale este nevoie de o mică suprafaţă de teren, care presupune şi un efort financiar redus.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite