Dr. Mihai Craiu, trei precauții majore pe caniculă pentru părinții cu copii mici: „Nu trebuie sa faceti asta!”

0
Publicat:

Cunoscutul medic pediatru, Mihai Craiu, a făcut o listă cu cele trei precauții majore pe caniculă care trebuie respectate de părinții cu sugari sau copii mici. „Aveți grijă de voi si de copii, pe căldurile acestea extreme”, transmite dr. Craiu.

Pe caniculă, copiii trebuie să poarte pe cap o pălărie FOTO: pixibay
Pe caniculă, copiii trebuie să poarte pe cap o pălărie FOTO: pixibay

„A venit vara la modul ... fierbinte. În vacanță sau acasă ar trebui să adoptăm zilele acestea TREI precauții majore pentru sugari sau pentru copiii foarte mici.

1. Atenție la expunerea directă la soare! Sugarii cu vârstă sub 6 luni nu ar trebui expuși acțiunii directe a razelor solare. In mod categoric NU între orele 11 și 3 după amiază!

2. Dacă totuși suntem la plajă cu un copil mic, care se poate deplasa singur, și acesta nu stă sub umbrelă, este imperios necesar să acoperim capul lui/ei cu o pălarie. Și să aplicăm, de mai multe ori pe zi, mai ales după ce a revenit din piscină sau de la orice baie, creme solare. Pentru copiii mici, de preferat cu factor de protecție înalt, SPF50+

3. Atenție la deshidratare. Aceasta poate să vă ia pe nepregătite deoarece copiii mici se pot deshidrata grav zilele acestea toride...

Un sugar pierde apă și dacă nu urinează mult chiar dacă nu are diaree sau vărsături”, atrage atenția  dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit medicului, pierderile „camuflate” de lichide, așa numitul IWL (Insensible Water Loss), poate fi rezultatul transpirației și al evaporării salivei.

„Aceste procese nu se văd cu ușurință, dar pot să producă efecte foarte grave. Un adult pierde IWL cam 300-500 ml de apă pe zi. Un sugar este la un risc mult mai mare deoarece pierde în mod normal 1-2 ml/kg ÎN FIECARE ORĂ! Aveți grijă de voi si de copii, pe căldurile acestea extreme”, concluzionează dr. Mihai Craiu.

Temperaturile caniculare persistă în sudul țării, iar pentru sâmbătă și duminică, 22-23 iunie 2024, meteorologii au emis două avertizări Cod Roșu pentru mai multe județe din sudul țării. Ne vom confrunta cu un val de căldură persistent și intens.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite