De ce se înfundă urechile la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senzaţia de ureche înfundată apare foarte frecvent când mergem la altitudine sau zburăm cu avionul. Medicul ORL-ist ne explică de ce se înfundă urechile la munte.

Urechea medie, care se găseşte în spatele timpanului, este o cavitate plină cu aer. „Urechea medie comunică, prin trompa lui Eustachio, cu nasul. Când inspirăm pe nas, aerul ajunge şi în urechea medie şi astfel avem presiune în ureche”, explică dr. Daniel Mirea, medic primar ORL la Spitalul Elias.

În momentul în care apar modificări de presiune atmosferică, facem scufundări (presiune mare) sau mergem la munte la 2.000 de metri (presiune mică), resimţim variaţiile de presiune la nivelul urechii.

De ce se înfundă urechile la munte: explicaţiile specialistului

Aşadar, atunci când mergem la munte, ni se înfundă urechile din cauza schimbării de presiune atmosferică.

Persoanele care suferă de anumite patologii la nivelul urechii medii sunt predispuse la înfundarea urechilor la munte, iar în cazul lor senzaţia de ureche înfundată se poate menţine o perioadă mai lungă de timp.

În condiţiile unor variaţii de presiune atmosferică, atât urechile, cât şi nasul trebuie să se adapteze. „Or, când avem o patologie nazală (obstrucţie nazală, deviaţie de sept, rinită alergică sau hipertrofică, sinuzită acută) şi mergem la altitudine cu secreţii nazale, viroză, urechile au de suferit din cauza presiunii scăzute. Asta înseamnă că timpanul e absorbit de cavitatea urechii medii. Atunci simţim că ni s-a înfundat urechea. Dacă senzaţia se menţine mai mult de câteva ore, există riscul formării de lichid în spatele timpanului. Dacă lichidul se acumulează, el devine din în ce mai greu de absorbit şi pot trece zile întregi în care simţim urechea înfundată. Astfel poate apărea otita seroasă acută”, arată dr. Daniel Mirea.

De ce se înfundă urechile la munte: recomandări

Pentru a preveni complicaţiile provocate de înfundarea urechilor, când mergem la munte, mai ales dacă suntem predispuşi la afecţiuni ORL, trebuie să ne asigurăm că putem respira bine prin intermediul nasului. De aceea este bine să utilizăm un spray nazal decongestionant. Dacă avem patologie alergică şi nasul înfundat din această cauză, trebuie să luăm un antihistaminic. Iar dacă în ciuda acestor măsuri urechea rămâne înfundată mai mult timp, trebuie să mergem la un consult de specialitate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite