De ce să ne pregătim pentru „Boala X”? Agentul patogen necunoscut care ar putea provoca o boală mai mortală decât COVID-19

0
Publicat:

Cu mai puțin de o săptămână înainte ca Forumul Economic Mondial să discute potențialele pregătiri pentru o ipotetică boală mult mai mortală decât Covid-19 numită „Boala X”, menționarea acesteia a stârnit dezbateri furtunoase pe rețelele de socializare, potrivit Forbes.

Boala X „este ceva pentru care trebuie să ne pregătim”. FOTO Shutterstock
Boala X „este ceva pentru care trebuie să ne pregătim”. FOTO Shutterstock

„Pregătirea pentru boala X” este titlul uneia dintre dezbaterile de pe agenda Forumului Economic Mondial de la Davos (15-19 ianuarie), în cadrul căreia un grup de vorbitori internaționali, inclusiv de la Organizația Mondială a Sănătății, compania farmaceutică AstraZeneca și conglomeratul Philips, vor discuta despre „noile eforturi necesare pentru a pregăti sistemele de sănătate pentru multiplele provocări care vor urma”.

Considerată o ipotetică amenințare necunoscută, Boala X este denumirea folosită în rândul oamenilor de știință pentru a încuraja dezvoltarea de contramăsuri, inclusiv vaccinuri și teste, care să fie implementate în cazul unei viitoare epidemii.

„Agentul patogen necunoscut care ar putea provoca o epidemie internațională gravă”  

OMS a convocat un grup de peste 300 de oameni de știință în noiembrie 2022 pentru a studia „agentul patogen necunoscut care ar putea provoca o epidemie internațională gravă”, avansând ideea unei rate de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19.

În cadrul unor dezbateri aprinse iscate pe rețelele de socializare, utilizatorii de dreapta au avertizat că pregătirile pentru boala necunoscută ar putea fi paralele cu tipurile de măsuri de închidere puse în aplicare în timpul pandemiei Covid-19.

De aici și valurile de critici majore în cercurile de dreapta, unii utilizatori făcând asemănări cu o teorie nefondată potrivit căreia Covidul a fost planificat.

O fostă colaboratoare a postului Fox News, Monica Crowley, secretar adjunct pentru afaceri publice la Departamentul Trezoreriei în timpul administrației Trump, a susținut într-un tweet că o nouă contagiune le-ar permite liderilor mondiali să pună în aplicare închideri, „să restricționeze libertatea de exprimare și să distrugă mai multe libertăți”.

Afirmațiile ei par să reitereze o teorie nefondată potrivit căreia fondatorul Microsoft Bill Gates ar fi plănuit să controleze beneficiarii vaccinului Covid cu un microcip.

„Nu este o boală reală”  

X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, a emis o declarație de renunțare la răspundere în care spune că boala X „nu este o boală reală”, ci una ipotetică care „ar putea provoca o epidemie internațională gravă în viitor”.

Potrivit directorului executiv al Programului OMS pentru urgențe sanitare, Michael Ryan,  identificarea virușilor și a agenților patogeni în vederea cercetării și dezvoltării de contramăsuri este „esențială pentru un răspuns rapid și eficient la epidemii și pandemii”.

„Este ceva pentru care trebuie să ne pregătim" 

Cercetarea este utilizată pentru a identifica „lacunele de cunoștințe și prioritățile de cercetare”, nu numai pentru boala X, ci și pentru o listă de viruși și agenți patogeni identificați ca fiind prioritari, inclusiv Covid-19, febra hemoragică Crimeea-Congo, Ebola, Marburg, febra Lassa, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), sindromul respirator acut sever (SARS), Nipah, febra Rift Valley și Zika.

Boala X „este ceva pentru care trebuie să ne pregătim”, spune Richard Hatchett, directorul general al Coaliției pentru inovații în pregătirea pentru epidemii, potrivit Forbes.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite