Cum să cultivăm și să folosim florile comestibile. Zece plante apreciate pentru gust și savoare

0
0
Publicat:

Presărate în salate, adăugate în siropuri ori consumate în diverse alte combinații, florile comestibile adaugă culoare și aromă fiecărui fel de mâncare. O specialistă în botanică arată care sunt cele mai apreciate astfel de plante și cum pot fi folosite.

Festin cu flori. Sursa: Freepik.com
Festin cu flori. Sursa: Freepik.com

Carolyn Dunster a scris pe larg despre cele mai bune flori de cultivat, tăiat și uscat, inspirându-se din propria sa mică grădină urbană. Le-a descris în cartea sa „A Floral Feast” (Un festin floral), dedicată cultivării florilor și plantelor care pot fi folosite în gastronomie.

Iată zece dintre florile comestibile preferate de ea și sfaturile pe care autoarea specializată în botanică și le-a oferit pentru consumul lor, potrivit The Telegraph.

Tropaeolum majus (capucină)

Capucina este planta numărul unu pentru o grădină cu flori comestibile, fiind ușor de cultivat și complet comestibilă, notează autoarea. Se seamănă direct în sol sau ghiveci, la 5 centimetri adâncime și 15 centimetri distanță între plante, fără pretenții privind solul. Oferă frunze și flori pe tot parcursul verii, mai ales dacă semănările sunt eșalonate. La final de sezon, poți păstra semințele pentru anul viitor, uscate bine și ținute la răcoare.

„Florile și frunzele sunt comestibile și delicioase – florile au o aromă delicată, ușor picantă și adaugă textură, culoare și crocănțeală unei salate verzi mixte. Frunzele pot fi date printr-un aluat ușor și prăjite în ulei vegetal pentru a fi servite ca tempura, sau pot fi transformate într-un pesto viu colorat”, scrie specialista în botanică. 

Calendula officinalis (gălbenele)

Calendula (gălbenelele) sunt flori comestibile versatile, cu gust intens, asemănător șofranului, ideale pentru decor și salate. Sunt ușor de cultivat, rezistente și înfloresc toată vara dacă sunt semănate toamna și primăvara. Pentru plante compacte și productive, ciupește vârfurile și culege regulat florile. Petalele se pot folosi proaspete sau uscate, iar varietatea „Indian Prince” este preferată pentru utilizări culinare, arată Carolyn Dunster.

Unele flori adaugă aromă și un plus de atractivitate alimentelor. Foto: Freepik.com
Unele flori adaugă aromă și un plus de atractivitate alimentelor. Foto: Freepik.com

„Calendula funcționează ca șofranul în preparate și va colora ușor și va da o aromă subtilă diferitelor mâncăruri. Eu presar petalele peste un risotto simplu, chiar înainte de servire. Aroma este cel mai bine descrisă ca intensă, cu o notă ușor ierboasă. Frunzele au gust picant și pot fi adăugate în salate – combină-le cu câteva petale proaspete pentru efect maxim”, scrie aceasta.

Dianthus (garofiță, garoafă)

Garofițele și garoafele comestibile oferă un plus de culoare și o notă dulce preparatelor, fiind ideale pentru decor și infuzii aromate. Garofițele sunt mai rezistente și potrivite pentru grădină, în timp ce garoafele preferă protecție, de exemplu într-o seră. Se pot cultiva din semințe sau butași, preferă locuri însorite și sol bine drenat. Culesul regulat și îngrijirea atentă le mențin compacte și productive, chiar și în spații mici.

„Transformă-le în zahăr aromat pentru prăjituri și biscuiți sau adaugă-le în înghețată și sorbeturi. Petalele colorate și ondulate arată spectaculos plutind în băuturi sau presărate ca „confetti” alimentare peste preparate, chiar înainte de servire. Asigură-te că îndepărtezi partea albă de la baza petalei (călcâiul), deoarece are un gust amar”, arată autoarea. 

Foeniculum vulgare (fenicul comun)

Feniculul, cu aroma sa ușor anasonată, este o plantă complet comestibilă, ideală pentru salate și supe. Se cultivă ușor, prin semănare toamna sau primăvara, și are nevoie de spațiu pentru rădăcini, deci răsadurile trebuie rărite la 50 de centimetri distanță. După înflorire, trebuie tăiate tulpinile cu semințe și lăsate frunze la bază pentru regenerare. Semințele coapte se păstrează ușor, uscate și depozitate într-un borcan etanș.

„Toate părțile sunt comestibile și au o aromă ușoară de anason. Adaugă florile în salate și preparate reci din legume, iar frunzele și tulpinile în tocănițe și supe – sau consumă-le crude. Semințele pot fi folosite în curry-uri, murături și conserve”, scrie Carolyn Dunster.

Hibiscus syriacus (trandafir de Sharon)

Petalele de hibiscus au un gust fructat și intens, ideal pentru sucuri și siropuri viu colorate. Planta este rezistentă, preferă soarele și solul bine drenat, iar o tundere ușoară primăvara o ajută să crească stufoasă. Se plantează ușor din puieți cumpărați și înflorește generos din vară până toamna. Florile se recoltează când sunt complet deschise, se separă cu grijă petalele, se usucă și se păstrează etanș pentru utilizări culinare.

„Petalele au o aromă fructată, ce amintește de coacăze negre și prune. Soiurile de culoare roz închis sau roșu, precum „Flower Tower Ruby”, sunt cele mai bune pentru sucuri și siropuri intens colorate – eu le folosesc pentru pere fierte în sirop”, notează publicista.

Jasminum officinale (iasomie albă comună)

Iasomia, cu aroma sa dulce și ușor moscata, este ideală pentru ceaiuri, prăjituri și deserturi rafinate. Florile albe, stelate, nu doar parfumează intens, ci și înfrumusețează grădina din plin toată vara. Se plantează primăvara sau toamna, preferă soarele direct și se cațără ușor pe suporți, fiind excelentă pentru acoperirea zidurilor sau gardurilor. După înflorire, tunde-o oricât de drastic dorești, iar florile culese se păstrează la rece în recipiente închise, recomandă specialista. 

„Ai nevoie doar de câteva flori de iasomie pentru a da aromă; gustul lor dulce, ușor mosc, adaugă o notă florală prăjiturilor, deserturilor și budincilor, sau le poți adăuga în preparate cu orez și tăiței pentru un strop de parfum. Pentru a-ți prepara propriul ceai de iasomie, alternează straturi de flori proaspete sau uscate cu frunze de ceai negru sau verde, infuzează în apă fierbinte și strecoară înainte de a consuma”, scrie Carolyn Dunster.

Lavandula (lavandă)

Lavanda este o plantă aromată și versatilă, ideală pentru aromatizarea zahărului și prepararea gemurilor. Recoltează florile când sunt în plină floare sau după uscare, iar cultivarea mai multor soiuri îți prelungește sezonul de recoltare. Preferă soarele puternic, solul bine drenat și udarea rară. După înflorire, taie tijele ofilite fără a atinge lemnul uscat, pentru a stimula o nouă înflorire anul următor.

Lavandă în limonadă. Sursa: Freepik.com
Lavandă în limonadă. Sursa: Freepik.com

„Poți recolta florile de lavandă în diferite stadii. Desprinde ușor micile flori (floricelele) de pe tija principală, când sunt în plină floare, pentru a decora prăjituri și deserturi. Folosește capetele întregi de flori pentru a face siropuri și băuturi pentru cocktailuri. Păstrează-le într-un borcan de sticlă și folosește-le la zahăr aromatizat, gemuri și jeleuri”, notează aceasta.

Pelargonium (mușcată parfumată)

Frunzele de pelargonium, cu aromele lor variate – de la trandafir la lămâie și mentă-ciocolată – sunt excelente pentru siropuri și zahăr aromat, perfecte în deserturi. Important este să alegi soiurile comestibile, nu mușcatele clasice (geranium). Pelargoniile preferă solul bine drenat și un loc însorit, fiind sensibile la umezeală excesivă. Cultivate în ghivece, pot fi mutate în interior iarna, iar o tundere ușoară toamna le menține viguroase și productive.

Flori. Foto: Freepik.com
Flori. Foto: Freepik.com

„Folosește frunzele pentru a face siropuri parfumate sau zahăr aromat, pe care le poți utiliza la prăjituri”, scrie specialista în flori.

Rosa (trandafir)

Petalele și bobocii de trandafir oferă un plus de eleganță deserturilor, băuturilor și siropurilor, fiind excelente atât proaspete, cât și uscate. Alege soiuri parfumate care înfloresc repetat, iar cu puțină îngrijire, te vei bucura de flori tot sezonul. Trandafirii preferă soarele, dar unele soiuri se dezvoltă bine și la umbră sau în ghivece. Pentru decoruri spectaculoase, optează pentru varietăți cu flori roz sau vișinii, care își păstrează bine culoarea la uscare și cristalizare. Culesul regulat și îndepărtarea florilor trecute stimulează apariția de noi flori.

„Folosește petalele, bobocii sau capetele florale întregi – proaspete sau uscate – pentru decor sau ca ingredient în siropuri, ape aromate și băuturi, dar și în diverse feluri de mâncare dulci sau sărate. Eu folosesc apă de trandafiri, sirop de trandafiri și petale pentru a face o pavlova cu trandafiri”, scrie Carolyn Dunster.

Helianthus annuus (floarea-soarelui)

Petalele și semințele de floarea-soarelui adaugă o notă delicată de nucă în supe, tocănițe sau granola. Se cultivă ușor în locuri însorite, cu puțină apă și mult spațiu, fie în sol, fie în ghivece. Există soiuri variate, de la galben intens la nuanțe crem, bronz sau vișiniu – „Ms Mars” fiind un exemplu elegant. Recoltează petalele dimineața, iar semințele când sunt coapte și se desprind ușor, usucă-le bine și bucură-te de aroma lor în preparate diverse, scrie Carolyn Dunster.

„Folosește semințele în tocănițe, supe, pâine, creme tartinabile, unturi vegetale și granola, sau consumă-le crude. Adaugă petalele în orice preparat cu legume. Poți consuma și bobocii tineri de floarea-soarelui; au o textură similară cu inima de anghinare. Culege-i înainte de apariția petalelor și gătește-i la abur sau la cuptor”, arată specialista.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite