Cum funcţionează inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cordul funcţionează asemenea unei pompe care asigură circulaţia sângelui în corp
Cordul funcţionează asemenea unei pompe care asigură circulaţia sângelui în corp

De dimensiunea unui pumn, inima este situată în partea stângă a toracelui. Bolile cardiace apar atunci când arterele sunt blocate de plăci ateromatoase, iar inima nu mai primeşte suficient sânge şi oxigen.

Inima este o pompă complicată, responsabilă de circulaţia sângelui, a oxigenului a altor nutrimente necesare organismului. Este împărţită în patru camere – două atrii – camerele superioare - şi două ventricule – camerele inferioare.

Muşchiul inimii – miocardul – se contractă în două etape pentru a expulza sângele sin inimă. Acest lucru este cunoscut sub numele de sistolă. Când inima se relaxează sângele intră din nou şi tot procesul care durează o fracţiune de secundă se reia.

De la inimă pleacă artere care transportă sânge în organism. Vasele de sânge mici – capilarele – conectează arterele de vene. Aceste vene sunt cele care transportă sângele înapoi la inimă.

Bolile cardiace sunt cunoscute ca fiind cele mai mare asasin pe care omenirea îl are în acest moment. Ele apar atunci când arterele sunt blocate de placile de aterom.

Bolile de inimă sunt boli degenerative, ele se dezvoltă în cursul câtorva ani. Factori de risc în afecţiunile inimii sunt lipsa exerciţiilor fizice, combinate cu o dietă bogată în grăsimi şi carbohidraţi, obezitate, fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau un istoric familial de afecţiuni cardiace. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite