Articol publicitar

„Consumul de alcool în timpul sarcinii poate dăuna sănătăţii fătului”, dr. Alina Ursuleanu, medic primar obstetrică-ginecologie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
beresarcina

Consumarea băuturilor alcoolice în timpul sarcinii prezintă un grad mare de risc, specialiştii atrăgând atenţia asupra efectelor negative pe care alcoolul le poate avea asupra fătului. Un comportament responsabil în timpul sarcinii asigură o dezvoltare normală a bebeluşului, fără consecinţe grave asupra sănătăţii sale sau a sănătăţii mamei.

În timpul sarcinii, femeia ia decizii atât în ceea ce o priveşte pe ea, cât şi pentru a oferi un mediu de dezvoltare propice copilului, pentru ca el să se nască sănătos. Obiceiurile de zi cu zi se schimbă şi intervin noi griji şi preocupări, întrucât modul în care se simte mama influenţează în mod direct starea micuţului. De aceea, deşi nu a fost încă determinat nivelul sigur de alcool pe care o femeie însărcinată îl poate consuma fără a pune în pericol sănătatea fătului, medicii specialişti recomandă eliminarea totală a acestui obicei din rutina zilnică.

Conform studiilor derulate de Alianţa Europeană pentru Tulburări din Spectrul Alcoolismului Fetal, alcoolul creşte riscul pierderilor de sarcină, cauzând în unele cazuri probleme la naştere sau chiar leziuni la nivel cerebral pentru făt. Repercursiunile observate sunt asociate cu Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF), ce include o serie de afecţiuni grave, ca Sindromul Alcoolic Fetal, malformaţii congenitale, retardare mintală, coordonare motorie îngreunată sau chiar autism.

Riscurile asociate Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale pot fi evitate prin informarea viitoarelor mămici asupra pericolelor consumului de alcool în perioada sarcinii şi prin comportamentul lor responsabil din acest punct de vedere. 

”Ceea ce unele femei nu ştiu este că, în momentul în care o femeie însărcinată bea alcool, indiferent de concentraţia alcoolică a băuturii,  acesta ajunge în sânge, fiind transportat prin sistemul circulator în placentă şi apoi în sângele fetal. Expunerea bebeluşilor la alcool în perioada prenatală poate genera apariţia Sindromului Alcoolic Fetal, caracterizat prin malformaţii faciale, afecţiuni la nivel cerebral sau retard de creştere. Mămicile trebuie să fie foarte atente, pentru că până şi un consum moderat de alcool poate dăuna în mod permanent sănătăţii fetusului, de aceea este recomandat să nu se consume alcool în timpul sarcinii şi alăptării.” explică Dr. Alina Ursuleanu, medic specialist în Obsterică şi Ginecologie, în cadrul programului  www.DespreAlcool.ro  – ”Află-ţi echilibrul”, desfăşurat de URSUS Breweries .

În perioada septembrie-octombrie 2013, în cadrul acestui program, are loc o campanie de informare a viitoarelor mămici, desfăşurată pe mai multe canale. Ele pot citi despre riscurile asociate consumului de alcool în timpul sarcinii pe platforma de responsabilizare, în secţunea dedicată sarcinii: www.desprealcool.ro/alcoolul-si-corpul-tau/sarcina/. De asemenea, berea Redd`s beneficiază de o nouă etichetă, care atrage atenţia asupra faptului că femeile însărcinate nu ar trebui să consume alcool. În cadrul campaniei, viitoarele mămici au avut ocazia să participe la un concurs cu premii pentru cei mici, derulat în comunitatea online Sarcina Pe Săptămâni, şi să citească o serie de recomandări oferite de Dr. Alina Ursuleanu, medic-primar în Obstetrică şi Ginecologie, în publicaţia Copilul.ro. Campania de informare, care a atins până în prezent 30.000 de persoane, continuă prin diverse acţiuni ce vizează comunicarea pericolelelor asociate cu consumul de alcool de către femeile însărcinate.

Mai multe informaţii pot fi regăsite pe platforma www.DespreAlcool.ro, dezvoltată  de URSUS Breweries, ce promovează un comportament responsabil şi luarea de decizii informate legate de consumul de alcool.

Notă:

URSUS Breweries, parte agrupului SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România. Mărcile URSUS Breweries sunt: URSUS, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Azuga, Redd’s, Stejar şi Pilsner Urquell.

SABMiller plc este unul dintre liderii mondiali in productia de bere, cu un portofoliu ce include peste 200 mărci si aproximativ 70,000 de angajati in peste 75 de tări. Portofoliul grupului include mărci globale ca Pilsner Urquell, Peroni NastroAzzurro, Miller Genuine Draft si Grolsch, precum si marci locale importante ca Aguila (Colombia), Castle (South Africa), Miller Lite (USA), Snow (China), Victoria Bitter (Australia) si Tyskie (Poland). SABMiller are de asemenea un segment in crestere de băuturi răcoritoare si este una dintre cele mai mari companii din lume care îmbuteliază produse Coca-Cola.

Pentru mai multe informaţii despre URSUS Breweries vă rugăm să vizitaţi: www.ursus-breweries.ro sau www.desprealcool.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite