Colegiul Medicilor cere o nou lege a malpraxisului: „Pacientul trebuie să primească o compensație financiară corectă”

0
Publicat:

Colegiul Medicilor subliniază că actualul sistem este nesatisfăcător, despăgubirile sunt dificil de accesat, iar răspunderea medicilor nu este clarificată. Sunt concluziile unei dezbateri care a avut loc la Iași. 

Se propune o nouă lege a malpraxisului  Sursa foto: Shutterstock
Se propune o nouă lege a malpraxisului Sursa foto: Shutterstock

O nouă lege în domeniul malpraxisului este necesară pentru a intra în atenţia Parlamentului. Aceasta este concluzia desprinsă dintr-o dezbatere care a avut loc la Iaşi, fiind iniţiată de Colegiul Medicilor din România. Este a cincea astfel de întâlnire care are loc pe acest subiect.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a spus că în viitoarea lege sunt prevăzute modalitățile prin care pacienții pot fi despăgubiți și, în cazul unui malpraxis dovedit, sunt identificate căile de tragere la răspundere a doctorilor.

Cu toții am căzut de acord că pacientul trebuie să primească o compensație financiară, o compensație corectă și într-un timp rezonabil, lucru care în ziua de astazi nu se întâmplă. Adică actuala lege a malpraxisului nu satisface această necesitate de bază a noastră, a tuturor. Nici pacientul nu e satisfăcut, pentru că nu-și primește această compensație financiară, nici medicul nu e satisfăcut. Și noi deci trebuie să facem o schimbare radicală în mecanismul civil de responsabilizare a actului medical și o putem face. Avem câteva propuneri legislative cu care vom merge în Parlament și atunci trebuie să identificăm greșeala și s-o corectăm. Asta e cel mai important”, susține Daniel Coriu.

Potrivit acestuia, actualul sistem este nesatisfăcător, despăgubirile sunt dificil de accesat, iar răspunderea medicilor nu este clarificată.

„Trebuie să adoptăm modelele occidentale”

În 2022, Colegiul Medicilor din România a lansat în premieră o dezbatere publică pe tema gestionării greșelilor medicale. 

Noi trebuie să adoptăm modelele occidentale. Acest lucru funcționează foarte bine în vestul Europei și SUA, unde există comitete de gestionare a riscului. Nu sunt formale, cum sunt în România, ci chiar funcționează. Sunt niște oameni foarte corecți care chiar lucrează în acest sens, există o cultură centrată pe analiza greșelii, nu pe căutarea vinovatului. Contează ca greșeala să nu se repete și prin asta să câștige sistemul medical, care va fi mai bun”, spunea atunci Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România

În mod particular, pentru greșeala cu vătămarea corporală – pentru că ea există – mai spune universitarul, ce se întâmplă în sistemul actual nu funcționează. 

„Acum, pacientul nemulțumit merge la instanța civilă. S-a scos taxa de timbru care era o barieră, dar ceea ce blochează în continuare procesul civil este expertiza judiciară. Cine stabilește că a fost malpraxis? Acum este implicată o comisie de la DSP și de la Institutul Național de Medicină Legală, care sunt instituții ale statului român. Ei stabilesc dacă un medic a comis malpraxis sau nu. Aici avem deja o problemă legată de independența în justiție, pentru că acei medici sunt angajați ai statului român, deci furnizează o expertiză care e discutabilă”, argumentează profesorul Coriu.

În plus, acest mecanism creează blocaje foarte mari, pentru că apar contestații la nivelul serviciilor teritoriale de medicină legală, iar dosarele trebuie trimise către o comisie națională care judecă toate aceste contestații. Întârzierile sunt semnificative și pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani.

Ceea ce propune breasla este crearea unui corp al experților medicali format din medici practicieni de diferite specialități, acreditați să ofere expertiză judiciară instanțelor, ceea ce ar permite fluidizarea mecanismului de răspundere civilă în caz de malpraxis.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite