Ce trebuie să mănânci, ca să-ți crească unghiile lungi și sănătoase. Alimentele care împiedică exfolierea și ruperea lor

0
Publicat:

Alimentația sănătoasă și echilibrată poate ajuta inclusiv la creșterea unghiilor, care vor ajunge lungi și sănătoase, fără a se mai rupe sau exfolia, susțin specialiștii.

O tânără cu unghii lungi ține în mâini o ramură de măslin
Alimentația sănătoasă și echilibrată poate ajuta inclusiv la creșterea unghiilor. Foto arhivă

Unghiile sunt compuse în mare parte din keratină, o proteină structurală. Prin urmare, consumul adecvat de proteine este esențial pentru sănătatea și creșterea lor.

Astfel, este indicat să consumați carne slabă: pui, curcan; pește și fructe de mare; ouă; leguminoase: fasole, linte, năut; produse lactate: lapte, iaurt, brânză; nuci și semințe.

Biotină (Vitamina B7)

Biotina joacă un rol crucial în întărirea unghiilor și poate contribui la accelerarea creșterii acestora, dacă mâncați: ouă, în special gălbenușul; nuci: migdale, caju; legume verzi: spanac, broccoli; fructe: banane, avocado.

Vitamina E

Această vitamină susține circulația sanguină, protejează unghiile împotriva deteriorării și favorizează sănătatea lor generală. Este indicat să consumați: ulei de germeni de grâu; fructe: kiwi, avocado; nuci și semințe: semințe de floarea-soarelui, migdale.

Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru producerea colagenului, o proteină importantă pentru sănătatea unghiilor și a pielii. Sunt indicate pentru consum:  citricele: portocale, lămâi, grapefruit; fructele de pădure: căpșuni, zmeură, afine; Legume: ardei roșu, broccoli, kale

Zinc

Lipsa zincului poate cauza unghii fragile și încetini ritmul de creștere. Include în dietă: carne roșie slabă; fructe de mare; semințe de dovleac; leguminoase, cereale integrale.

Fier

Fierul previne fragilitatea și fragilizarea unghiilor, contribuind la creșterea lor sănătoasă. Este indicat să consunmați: carne roșie (consumată cu moderație); legume cu frunze verzi: spanac, kale; leguminoase; semințe de dovleac.

Acizi grași Omega-3

Acești nutrienți contribuie la hidratarea unghiilor și reduc riscul de despicare: pește gras: somon, sardine, macrou; nuci; semințe de chia și semințe de in.

Importanța hidratării

Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru sănătatea generală a unghiilor. Consumul adecvat de apă ajută la menținerea elasticității și a hidratării unghiilor, scrie Click.

Măsuri suplimentare pentru protecția unghiilor

Pe lângă o alimentație sănătoasă, este important să: 

  • Eviți fumatul, care poate afecta negativ sănătatea unghiilor.
  • Protejezi unghiile de factorii externi dăunători, cum ar fi substanțele chimice dure sau loviturile mecanice.

Adoptarea unei diete bogate în vitamine și minerale, combinată cu un stil de viață sănătos, va contribui la creșterea rapidă, puternică și sănătoasă a unghiilor tale.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite