Ce trebuie să faci dacă ai trigliceridele mărite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele analizelor de sânge au arătat că ai nivelul trigliceridelor mărit? Descoperă care sunt factorii care favorizează creşterea acestora, dar şi ce măsuri trebuie să iei din timp.

Trigliceridele sunt molecule lipidice alcătuite din diferite tipuri de acizi şi sunt prezente în celulele grase (adipocite) şi în sânge. Majoritatea acestor grăsimi provin din alimentaţie, o mică parte fiind sintetizată la nivelul ficatului.

În urma digestiei, excesul de calorii din alimente se depozitează în adipocite ca trigliceride. Acestea formează un adevărat rezervor energetic necesar pentru susţinerea activităţilor cotidiene. De asemenea, trigliceridele transportă vitaminele liposolubile (A, D, E şi K) în sânge.

Alimentaţia haotică favorizează creşterea trigliceridelor

O alimentaţie dezechilibrată, bogată în grăsimi, şi, mai ales, consumul excesiv de alcool şi/sau de zahăr duc la creşterea nivelului de trigliceride.

De cele mai multe ori, hipertrigliceridemia este asociată cu obezitatea, cu diabetul zaharat tratat incorect, cu bolile de rinichi (mai ales cu insuficienţa renală cronică), cu afecţiunile endocrine (hipotiroidia), precum şi cu administrarea unor medicamente (betablocante, diuretice, corticosteroizi, interferon, contraceptivele orale care conţin estrogen).

De asemenea, creşteri temporare ale trigliceridelor pot fi întâlnite şi în sarcină. În schimb, dozele mari de vitamina C şi heparina pot duce la scăderea acestor grăsimi în sânge, acelaşi efect avându-l şi slăbitul.     

Obiectiv: sub 150 mg/dl

La multe persoane, creşterea nivelului trigliceridelor se asociază cu excesul de colesterol „rău“. De altfel, majoritatea medicilor recomandă dozarea lor concomitentă.

Află pe clicksanatate.ro cum poţi să scazi nivelul mare al trigliceridelor

Trucuri pentru a ţine sub control alergia la acarieni

Îţi amorţesc mâinile şi picioarele? Iată care sunt cauzele!

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite