Ce teste medicale sunt indicate în 2020, în funcţie de gen şi de vârstă

0
0
Analizele medicale uzuale pot depista boli grave în stadiu incipient
Analizele medicale uzuale pot depista boli grave în stadiu incipient

Evaluarea anuală a stării de sănătate nu trebuie trecută cu vederea, atrag atenţia medicii specialişti. Testările făcute sistematic pot depista boli incipiente care sunt mai uşor de tratat.

Programele de analize şi investigaţii medicale disponibile în multe clinici ţin cont de vârstă, sex, fumat, exces ponderal, moştenire genetică şi factorii de risc pentru diverse boli. Dr. Delia Grecu, medic specialist de medicină internă în cadrul Spitalului Onco Card descrie tabloul testelor şi a investigaţiilor recomandate atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

„Pentru femeile cu vârsta între 20 la 30 de ani, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o consultaţie ginecologică, în care este inclusă o ecografie transvaginală, cu efectuarea examenului Papanicolau, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi una de sân, alături de un pachet de bază de analize de sânge. Dacă avem suspiciuni în privinţa unei posibile probleme de sănătate, continuăm cu alte teste şi investigaţii. Apoi, în intervalul de vârstă 30-40 de ani, se pot adăuga, pe lângă investigaţiile recomandate în intervalul 20-30 de ani, markerii tumorali, cei hepatici. La grupa de vârstă 40-50 de ani, se adaugă un consult cardiologic, un EKG, mamografia şi consultul gastroenterologic. Dacă este necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indicaţia medicului specialist. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar în pachetele Onco Card, este disponibilă pentru pacienţi colonoscopia virtuală. Pe lângă aceste investigaţii, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracică sau testul pentru HPV“, explică specialistul.

Prevenţie şi depistare precoce

La ora actuală, medicina pune accent deosebit pe prevenţie şi depistare precoce. Iar pachetele de teste anuale susţin aceste principii pentru că pot pune în evidenţă boli grave la debut, cu şanse maxime de vindecare.

„În cazul bărbaţilor, la grupa de vârstă 20-30 de ani, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi setul de bază de analize de sânge. În intervalul, 30-40 de ani, se adaugă consultul cardiologic şi EKG-ul, apoi în intervalul 40-50 de ani, se adaugă consultul gastroenterologic şi markerii tumorali pentru prostată (testul PSA). În funcţie de situaţie, la indicaţia medicului specialist, se mai pot face un CT sau o colonoscopie virtuală. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar la indicaţie medicului specialist, se pot face şi alte teste precum endoscopia, markerii hepatici sau testul de efort.“

Imagine indisponibilă

Riscul de cancer creşte odată cu vârsta

Testele şi analizele trebuie făcute şi după 60 de ani, mai ales că înaintarea în vârstă este asociată cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare şi diabet. În momentul în care anumite teste au valori modificate, medicii pot recomanda investigaţii suplimentare.

“Datorită acestor pachete de prevenţie, am ajuns să depistăm şi cancere la debut, chiar în lipsa unor simptome. Cu cât stadiul este mai mic, cu atât mai bune sunt şansele de supravieţuire pe termen lung. În stadiul 1, 2, putem avea o speranţă de viaţă la 5 ani de chiar 95 la sută în multe din cancere. Din analizele propuse în pachetele de screening, hemoleucograma ne poate orienta spre o eventuală anemie sau chiar o leucemie, dacă există valori modificate ale leucocitelor. Modificarea transaminazelor ne poate orienta către o posibilă afecţiune hepatică. Ureea şi creatinina modificate ne pot orienta către o posibilă afecţiune renală. Testul hemocult pozitiv, acea sângerare neobservabilă cu ochiul liber prezentă în scaun, corelat cu tulburările de tranzit intestinal, poate semnala o suferinţă digestivă care trebuie investigată şi diagnosticată printr-o colonoscopie virtuală, de exemplu. În plus, prezenţa Helicobacter Pylori în scaun trebuie urmată de tratament pentru că, în timp, infecţia e un factor de risc pentru cancerul gastric”, avertizează medicul Delia Grecu.

Categoriile care trebuie să-şi monitorizeze sănătatea mai atent

Există anumite categorii de persoane care ar trebui să fie mult mai atente la starea lor de sănătate. Astfel, excesul ponderal, fumatul, sedentarismul, dietele bogate în grăsimi şi carbohidraţi, bolile cardiovasculare şi cancerele la rudele de gradul 1 ar trebui să fie tot atâtea motive pentru a respecta programele de teste şi investigaţii. Însă şi anumite simptome trebuie să aducă urgent pacienţii la medicul.

„Scăderea inexplicabilă în greutate, lipsa apetitului, o stare de oboseală nejustificată, o sângerare la orice nivel sunt simptome care nu trebuie neglijate şi trebuie semnalate medicului. Sângerarea, în general, sperie şi aduce pacienţii la doctor. O subfebră persistentă, o febră care nu trece ar trebui să ne atragă atenţia că este ceva în neregulă în organism. O modificare de tranzit intestinal, perioadele de constipaţie care alternează cu cele de diaree, modificările aluniţelor, orice leziune nou apărută pe piele, care nu se vindecă, sunt tot atâtea motive pentru a veni la medic, în afara programelor de screening. În Onco Card, echipele medicale diagnostichează cazuri de cancer, chiar dacă simptomele semnalate de pacienţi nu sunt întotdeauna foarte alarmante. De aceea, eu recomand ca oricare dintre simptomele menţionate să fie investigate suplimentar printr-un set de analize şi prin alte teste precum ecografia, radiografia, tomografia sau rezonanţa magnetică, set de investigaţii care să ne arate originea acelor simptome“, afirmă specialista Onco Card.

colonoscopie laurus

Colonoscopia virtuală este mai uşor de tolerat

La ora actuală, multe dintre cancere se tratează cu succes dacă sunt depistate în stadiu incipient. De asemenea, succesul terapiei este dictat şi de abordarea cazurilor în cadrul comisiilor oncologice, cum este cea din cadrul Spitalului Onco Card din Braşov. Evaluarea medicului de medicină internă, în cadrul pachetelor de teste şi analize anuale, este un prim pas către diagnosticările la timp ale bolilor maligne. Un rol important îl are colonoscopia.

„Dacă o persoană se confruntă cu episoade de constipaţie care alternează cu cele de diaree, cu o scădere în greutate inexplicabilă sau are un test hemocult pozitiv, dacă are rude de sânge care au avut cancere de colon, atunci recomandăm colonoscopia virtuală fie când apar simptomele menţionate, fie mai devreme de 50 de ani. Colonoscopia virtuală se recomandă şi dacă există afecţiuni inflamatorii, precum polipii, care trebuie monitorizaţi permanent. De asemenea, trebuie să fie atente la starea de sănătate şi persoanele care consumă carne în exces sau au exces ponderal, pentru că au un risc crescut de cancere digestive. Colonoscopia virtuală este mai uşor de tolerat, dar are şi minusuri: leziunile sub 10 mm nu pot fi vizualizate prin această metodă. În momentul când vrem să biopsiem un polip sau orice altă leziune, pentru analiza histopatologică, prin colonoscopie virtuală, nu putem face aceste manevre. În aceste situaţii, recomandăm colonoscopia clasică.“

Imagine indisponibilă

Atenţie la fumat şi la excesul de alcool!

În contextul creşterii numărului de pacienţi cu afecţiuni maligne, medicii recomandă renunţarea la obiceiurile nocive precum fumatul sau excesul de alcool, factori de risc pentru cancere. De asemenea, orice tuse persistă, care nu trece în 2-3 săptămâni, trebuie investigată la medic. Dieta echilibrată, mişcarea făcută constant, evitarea fumatului, a excesului de alcool şi prevenirea infecţiilor cum sunt cele cu HPV, Helicobacter pylori sau hepatite sunt tot atâtea metode pentru a reduce substanţial riscul de cancer.

„Aş sfătui pe oricine să aibă un stil de viaţă cât mai sănătos, să consume fructe, legume, fibre, să se hidrateze corect, să facă minimum 30 de minute de mişcare pe zi, să evite alcoolul, să renunţe la fumat, să-şi menţină greutatea optimă, să se odihnească. Toate acestea împreună, alături de respectarea programului de analize şi investigaţii anuale, sunt de ajutor pentru a avea o viaţă sănătoasă şi a depista cancerele într-o formă incipient“, conchide medicul Delia Grecu.


 

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite