Ce îi împiedică pe giganţii farmaceutici să investească în cercetare în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Principalele trei piedici de care se lovesc giganţii farmaceutici care investesc în cercetare în România sunt calitatea slabă a serviciilor medicale, falsa imagine de ”cobai” al UE şi statutul de ţară aflată la periferia Europei, crede Dragoş Vinereanu, cercetător şi profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, Bucureşti.

”Slaba calitate a serviciilor medicale din România lasă o imagine negativă şi în rândul marilor companii interesate de cercetare, astfel că acestea ne lasă, de cele mai multe ori, pe ultimul loc când aleg unde vor derula diferite studii clinice”, a spus pentru ”Adevărul” Dragoş Vinereanu, în cadrul Bucharest Forum Healthcare.

Potrivit acestuia, o problemă la fel de importantă este ”falsa imagine de ţară cobai a UE ce s-a ţesut în jurul nostru”. Pentru aceasta, vice-rectorul Universităţii ”Carol Davila” crede că şi mass-media are o vină. De-a lungul anilor, în presa europeană, dar şi în cea locală, au apărut situaţii care discreditează studiile şi proiectele de cercetare realizate în România.

Totuşi, Vinereanu subliniază că aceste teorii sunt false, în condiţiile în care Agenţia Naţională a Medicamentului a ”suprareglementat” acest capitol. În plus, condiţiile în care au loc studiile se supun şi reglementărilor Comisiei Europene.

Nu în ultimul rând, România este, adesea, confundată cu ”periferia Europei”, mai spune el. Altfel spus, având un sistem de sănătate precar, un consum de medicamente mic pe cap de locuitor, raportat la media regiunii, companiile care alocă fonduri pentru cercetare preferă în acest scop ţările unde realizează venituri mari din vânzarea produselor din propriul portofoliu, adaugă acesta.

Potrivit estimărilor Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente, valoarea pieţei locale de cercetare este de circa 100 de milioane de euro. Potenţialul pieţei este de 300.000 de euro, potrivit aceleiaşi surse.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite