Ce afecţiuni se pot ascunde în spatele sângerărilor gingivale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dentist foto shutterstock

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică toate cauzele posibile ale sângerărilor gingivale.

„Motiv de îngrijorare pentru orice pacient, sângerarea gingivală trebuie să ne trimită de urgenţă la un consult stomatologic. Ca în orice altă situaţie, este bine să rezolvăm cât mai repede problema, astfel încât ea să nu se agraveze”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Posibile cauze ale sângerării gingivale:

Placa bacteriană

Placa bacteriană depusă la nivel dentar creează o inflamaţie la nivel gingival, aşa-zisa gingivită, care, netratată, poate evolua destul de rapid spre forme de îmbolnăvire parodontală mai grave şi mai dificil de gestionat.

Statusul hormonal

În perioada pubertăţii, a adolescenţei, precum şi a sarcinii, pot apărea sângerări gingivale fiziologice, date de fluctuaţiile hormonale. Ele nu trebuie să constituie motiv de îngrijorare neapărat, însă este necesar consultul stomatologic şi o igienă riguroasă.

Periajul agresiv

Periajul agresiv poate determina sângerări gingivale. Dacă folosim periuţa de dinţi manuală, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinţii. Există în comerţ periuţe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim cu forţă. Atenţie! Periuţele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate!

Dieta dezechilibrată

Dieta dezechilibrată poate avea un rol în apariţia sângerărilor gingivale. Este recomandat să evităm consumul de alimente super procesate sau bogate în zaharuri. Alegem, în schimb, legume, fructe, şi alimente bogate în vitaminele C, A, K, calciu, magneziu.

Sângerările gingivale persistente pot fi asociate cu afecţiuni medicale grave. Vorbim aici despre boli precum afecţiunile generale hepatice, anemia, leucemia sau tulburările de coagulare a sângelui. În astfel de cazuri, de obicei apar şi sângerări sau vânătăi în alte zone ale corpului. 

Medicaţie anticoagulantă

O altă cauză a sângerărilor gingivale poate fi medicaţia anticoagulantă. Includem aici chiar şi aspirina. Aceste medicamente scad capacitatea sângelui de a se coagula. În orice caz, vizita la cabinetul stomatologic este esenţială pentru a stabili cu exactitate cauza.

Protezele dentare

Purtarea de proteze neadaptate, care nu se potrivesc perfect. Neigienizarea corectă a acestora sau neîndepărtarea protezei pe perioade lungi de timp. Spre exemplu, persoanele care nu scot proteza noaptea. Şi aceşti factori pot determina apariţia sângerărilor gingivale.

Ce facem în caz de sângerări gingivale

”Aşa cum am menţionat, este imperios necesar să ne prezentăm la un consult stomatologic şi să respectăm indicaţiile medicului. De asemenea, e esenţial să avem o igienă dentară riguroasă. Periaj corect al dinţilor de 2 ori pe zi, precum şi folosirea mijloacelor auxiliare de igienă dentară, de tipul duşului bucal”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite