Candidoza afectează viaţa intimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 75% dintre femei fac candidoză vaginală cel puţin o dată în viaţă. Cu măsurile corecte, această afecţiune ginecologică se poate trata uşor.

Provocată de ciuperca numită Candida albicans, care se găseşte în mod normal în organismul fiecărei persoane, candidoza vaginală se numără printre afecţiunile care nu provoacă disconfort încă de la început. De aceea, în multe cazuri, afecţiunea este diagnosticată abia atunci când simptomele devin supărătoare.

„Multe teste de secreţie vaginală vin cu rezultat pozitiv pentru Candida albicans, dar atâta timp cât nu există simptomatologie, nu este nevoie de tratament. Fiind un microorganism care se întâlneşte în mod normal în flora vaginală, este nevoie de un factor perturbator pentru a genera candidoza”, explică medicul ginecolog stagiar Laurenţiu Crăciunaş, de la Spitalul „St. Mary's” din Manchester, Marea Britanie.  

Poate fi cauzată de dereglările hormonale

Deseori, tratamentele pe termen lung cu antibiotice sunt considerate ca fiind „vinovate” de apariţia candidozei vaginale. Pe lângă acestea, sistemul imunitar slăbit poate duce la multiplicarea microorganismelor care se găsesc în mod normal în flora vaginală, ceea ce cauzează declanşarea bolii.

„Diabetul, dereglările hormonale şi duşurile intravaginale sunt cauze frecvente care duc la apariţia candidozei. Sarcina este considerată şi ea ca fiind unul dintre factorii declanşatori, din cauza tulburărilor hormonale specifice acestei perioade”, spune medicul ginecolog. Rezultatele studiilor realizate în ultimii ani au arătat că riscul de apariţie a bolii în timpul sarcinii este de 30%, iar înainte de momentul naşterii creşte la 40%.   

Ce opţiuni de tratament există

Tratamentul în cazul candidozei vaginale este unul simplu, dar trebuie urmat pe o perioadă mai lungă, doarece boala poate să recidiveze. În primă fază, este recomandat tratamentul timp de 3-7 zile cu antifungice (medicamente utilizate în tratamentul micozelor), fie că este vorba de ovule sau de creme vaginale.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite