Avertismentul OMS despre două produse utilizate aproape zilnic. Au fost clasificate drept cancerigene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talcul a fost clasificat drept „probabil cancerigen” de către agenția de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar acrilonitrilul, un compus utilizat în fabricarea polimerilor, a fost clasificat drept „cancerigen”, conform AFP.

Talcul, posibil cancerigen
Talcul, posibil cancerigen

Experții de la Agenția Internațională de Cercetare asupra Cancerului (IARC), adunați în orașul Lyon din Franța, au publicat vineri rezultatele studiilor lor în revista The Lancet Oncology. Ei au clasificat talcul drept „probabil cancerigen” pentru oameni, bazându-se pe dovezi limitate de cancer ovarian la femei și dovezi suficiente la animale de laborator. Expunerea apare în principal în locurile de muncă legate de extracția, măcinarea și prelucrarea talcului, precum și în producția de produse care conțin talc, potrivit sursei citate de Agerpres.

În rândul populației generale, expunerea la talc se produce în principal prin utilizarea produselor cosmetice și a pudrelor pentru corp care conțin acest ingredient. Cu toate acestea, există preocupări legate de posibile distorsiuni în studiile care au evidențiat o creștere a cancerului. Deși evaluarea s-a concentrat pe talcul fără azbest, contaminarea cu azbest nu poate fi exclusă în majoritatea studiilor la care au fost expuși utilizatorii de talc. În iunie, Johnson & Johnson a ajuns la un acord cu justiția din 42 de state americane într-un proces legat de pudra sa de talc, acuzată că ar fi contribuit la mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 şi la care au participat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale şi riscul de cancer ovarian.

Însă, îngrijorările au apărut încă din 1970, legat de contaminarea talcului cu azbest, care se găseşte adeseori în imediata apropiere a mineralelor utilizate pentru producerea talcului. Studiile au indicat atunci un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc.

Totodată, agenția din cadrul OMS a clasificat acrilonitrilul drept „cancerigen” pentru oameni, bazându-se pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” și dovezi „limitate” de cancer de vezică la oameni, conform IARC. Acest compus organic volatil este utilizat în principal în producția de polimeri folosiți în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru consumatori și piese auto. Acrilonitrilul este de asemenea prezent în fumul de țigară și poate fi o sursă de expunere prin poluarea aerului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite